Balerina Ana Pavlović dobitinica nagrade Terpsihora

0
U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu će na Svetski dan igre, 29. aprila u 12 časova, biti svečano uručena nagrada Terpsihora, novoustanovljena nagrada za vrhunske rezultate u baletskoj umetnosti u prethodnoj sezoni, a prvi lauerat ove nagrade je Ana Pavlović
Ana Pavlović, Milan Rus, foto: Milovan Knežević, Nebojša Babić
Ana Pavlović, Milan Rus, foto: Milovan Knežević, Nebojša Babić

Žiri u sastavu: Ivanka Lukateli, primabalerina i baletski pedagog i predsednik žirija, Snežana Arnautović, scenograf i akademski slikar, Božidar Đurović, pozorišni i radio reditelj i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Ronald Savković, prvak baleta i koreograf  i Kokan Mladenović, pozorišni reditelj i upravnik Ateljea 212, doneli su odluku da prvi lauerat ove nagrade bude Ana Pavlović, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta. Istog dana biće dodeljena i pohvala za unapređenje baletske umetnosti, solistkinji Baleta Narodnog pozorišta i autoru emisije Svet baleta na TV Art, Drini Pešić.

Po Statutu udruženja nagradu Terpsihora mogu dobiti baletski umetnici koji su angažovani na scenama u Srbiji. Nagrada se može dodeliti svim baletskim stvaraocima poreklom iz Srbije koji svojim doprinosima razvijaju baletsku umetnost i unapređuju je na svim nivoima u Srbiji. Nagrada se dodeljuje baletskim umetnicima za ostvarene uloge iz repertoara, odigrane na matičnoj sceni ili na gostovanju drugih scena, u toku jedne pozorišne sezone, a koji su se izdvojili po tehničkom i umetničkom kvalitetu.

Nagrada Terpsihora dodeljuje se koreografima za ostvarene vrhunske rezultate na polju koreografije i baletskim teoretičarima koji svojom edukacijom na polju baletske umetnosti postižu zapažene rezltate i priznanja na polju pedagogije. Nagrada se dodeljuje isključivo domaćim stvaraocima.

Predsednica žirija Ivanka Lukateli povodom nagrade je rekla:

- Ana Pavlović je umetnica, koja svojim dugogodišnjom kvalitetnom igrom  na sceni svog matičnog Narodnog pozorišta, kao i na scenama u regionu i svetu, neguje tradiciju prethodnika srpskog baleta. Svojim pristupom i poštovanjem svakog poverenog zadatka, pa bio to i mali, kao u poslednjoj premijeri na sceni Narodnog pozorišta, uloga Roksane u baletu Aleksandar ili u reprizi baleta Bajadera u naslovnoj ulozi,  Ana je pokazala da je baš ona pravi izbor i da igra zato što je to deo nje same. Ana Pavlović ima bogat opus u svojoj karijeri, ističem da su tu zastupljena najteža ostvarenja klasičnog repertoara, koje na tako visokom nivou dugi niz godina nije nimalo jednostavno odbraniti, naročito u odnosu na igrače iz drugih zemalja, a što je Ana uspela. Nagrada koja se zove Terpsihora, po muzi i zaštitnici igre, kao i tradicija Srpskog baleta, kojom se ponose generacije, sa imenima koja se pamte, sada imaju dostojnog sledbenika u delu ovogodišnjeg dobitnika Ane Pavlović.

Nagrada Terpsihora je finansirana od strane anonimnog donatora, koji ima veliki uticaj na polju baletske umetnosti.  Zahvaljujući ovakvim izuzetcima koji svojim uticajem mogu bez ikakvog tereta posebne zahvalnosti unaprediti umetnike i njihov rad, naša budućnost ima izvesnu viziju a baletska umetnost podsticaj za nove ciljeve.  Nagrada se sastoji od plakete Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije sa natpisom Tepsihora, medaljona koji je izradila mlada umetnica Tamara Mladenović i novčanog dela čiji je iznos 2.000 evra.

O izboru nosioca nagrade Terpsihora Udruženje donosi  posebne kriterijume izglasavanja nagrađenog. U sastavu žirija nalaze se najistaknutiji predstavnici baletske i pozorišne umetnosti u Srbij. U sledećoj godini dodele nagrade odlučivaće  ovogodišnji nagrađeni koji će imati pravo na izbor žirija.  Nagrada nosi ime po Terpsihori, koja je u grčkoj mitologija bila zaštitnica plesa i muzike.  Njeno ime znači ona koja voli da igra. 

makonda-tracker