Jubilej Velike drame: Deset godina od premijere

0
Povodom deset godina od premijere, u sredu 28. marta u 19,30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena predstava Velika drama po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića.
Siniša Kovačević, Foto: Vladimir Šporčić
Siniša Kovačević, Foto: Vladimir Šporčić

Velika drama je jedan od najambicioznijih Kovačevićevih dramskih komada na čijem je tekstu ovaj poznati dramski autor radio punih 13 godina. Reč je o potresnoj sagi koja se bavi preispitivanjem naše prošlosti i time kako se ovdašnji burni istorijski događaji, posle Drugog svetskog rata, prelamaju kroz pojedince i na koji način određuju njihove sudbine. Pisac se fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine...

Predstava je u prethodnih deset godina doživela ogroman uspeh kako kod publike, tako i kod kritike. Tri nagrade, dve glumačke ( Vuk Kostić – Sterijina nagrada za glumu, Ljiljana Blagojević – Nagrada Narodnog pozorišta) i jedna za tekst ( Nagrada Dragiša Kašiković ), potvrđuju izuzetan umetnički domet ovog velikog i ozbiljnog scenskog dela.

Od premijere, koja je održana 22. februara 2002. godine, predstava je imala 171 izvođenje pred ukupno 79.554 gledaoca.

Ovaj četvoročasovni spektakl, pored beogradske, videla je i publika na gostovanjima u Trsteniku, Pančevu, Vršcu, Nišu, Lazarevcu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Novom Sadu, Pančevu i Obrenovcu.

Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, kostime je kreirala Marina Vukasović Medenica, a muziku je komponovala Ksenija Zečević.

makonda-tracker