Mostarski teatar mladih u Bitefu

0
Predstava 2050 – jedan novembarski dan u izvođenju Mostarskog teatra mladih igraće se u subotu, 19. novembra sa početkom u 20 časova u Bitef teatru, a na ovom događaju biće prisutan i autor komada, nemački pozorišni pedagog Lorenc Hipe

Pozorišni komad Lorenca Hipea 2050 – jedan novembarski dan zasniva se na razgovorima koje je autor vodio sa mladim ljudima. Komad je i drama za mlade, ali i naučna fantastika. Trinaestogodišnja Lia se sastaje sa prijateljima, po prvi put je zaljubljena i prepire se sa svojim ocem. Ona vodi nama poznat život jedne tinejdžerke, iako je svet u kojem živi jasno obeležen zagađenjem okoline. No, nadolazeća oluja, još jedna od posledica klimatskih promena, sve će promeniti. Lijin grad će opustošiti oluja, ljudi će poginuti, a Lia će biti odvojena od svojih prijatelja i prijateljica. Putem morfogenetskog polja, jedne vrste telepatije, Liji polazi za rukom da iz budućnosti izvesti ljude o apokaliptičnim događajima. Njen izveštaj jedna je vrsta alarma za buđenje koji apeluje današnjem društvu da promeni način razmišljanja. Predstava 2050 – jedan novembarski dan premijerno je izvedena u januaru 2011. godine u Nemačkoj i hvaljena je kako od strane gledalaca, tako i od strane kritike.

Autor ovog komada Lorenc Hipe rođen je 1965. godine u Frankfurtu na Majni. Nakon studija primenjenih pozorišnih nauka radi kao pozorišni pedagog, autor i docent. Hipe se bavi omladinom i preuzima teme iz njihove svakodnevnice. Njegove predstave oslikavaju najrazličitije elemente adolescencije. On tematizuje svađe sa roditeljima, zaljubljenosti, ali i trudnoće tinejdžera, kompjuterske igrice i strah od klimatskih promena. Hipe prezenutuje realistične karaktere i odriče se moralnih pridika. Njegovom kreativnom opusu pripadaju između ostalih i pozorišni komad za mlade STRIKE! Ove noći uzvraćamo udarac, Sonjina odluka i 2050 – jedan novembarski dan kao i knjiga A šta dolazi sad? Scensko pisanje u pozorišno-pedagoškoj praksi.

Ansambl Mostarskog teatra mladih čine Martina Kujundžić, Ivo Krešić, Stanko Utrobičić, Angela Bulum. Za režiju je zadužen Ninoslav Šćepanović, gitaru uživo i glasove Bojan Beribaka.

makonda-tracker