icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Katarina Marković i Miki Damjanović u komediji Vilijema Šekspira

Podeli:

Predstava Šekspir: Izgubljeno/nađeno deo je međunarodnog pozorišnog projekta Kardenio čiji je nosilac Univerzitet Harvard i biće premijerno izvedena u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 29. novembra u 20 časova

Autor projekta je Stiven Grinblat, najpoznatiji i najcenjeniji savremeni šekspirolog, koji će ovom prilikom posetiti Beograd i istog dana od 18 časova u Narodnoj biblioteci Srbije održati predavanje na temu Šekspirova autonomija.

Projekat Kardenio istražuje način na koji različite kulture interpretiraju isti dramski tekst i od 2008. je izvođen u SAD, Indiji, Japanu, Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji, Egiptu i Turskoj i praćen je sjajnom kritikom i velikim uspehom kod publike. Sve ove realizacije će, uključujući i beogradsku, 2012. godine biti prikazane na Festivalu svih Kardenija u Njujorku.

Ova komedija nadahnuta je istoimenom izgubljenom dramom čiji su autori bili Šekspir i Džon Flečer, nastalom na osnovu motiva iz Servantesovog Don Kihota. Navodni rukopis Kardenija objavio je u 18. veku Luis Teobald pod naslovom Double Falsehood (Dvostruka laž). U savremenom Kardeniju, zaplet Šekspirove i Flečerove drame, javlja se u vidu drame u drami – teksta koji lica izvode u okviru proslave venčanja protagonista. Pored ovog tekstualnog predloška, komad u celini predstavlja pastiš tipičnih elemenata šekspirovske komedije: idlični hronotop šekspirovskih zelenih svetova, ljubavno–melodramski zaplet sa ukrštanjem parova i hepi-endom, ljubomorni muž koji od najboljeg prijatelja traži da iskuša mladu udvarajući joj se, afrodizijačko dejstvo poezije i varljiva granica između pozorišta i stvarnosti, muzička intermeca, lik lude, kao i druge, suptilnije aluzije.

Domaća adaptacija pod naslovom Šekspir: Izgubljeno/nađeno je komedija o ljubavi, koja se odigrava tokom najljubavnijeg od svih dana – na venčanju. Da bi bilo zanimljivije, na tom venčanju osim vina, muzike i sunčane Italije, tu su još i Šekspirov izgubljeni komad Kardenio, nepozvani gosti, neverstva u cigaret-pauzama, po žbunju i ispod stola, neočekivane prosidbe, plan za ubistvo, još vina, mladost i ludost (a gde su mladi, tu je i šala), klimaks i botoks, trunka političke korektnosti i baš lepi kostimi.

Predstavu režira Ivan Vuković, a među glumcima su Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović Krković, Adriana Tasić, Katarina Marković, Đorđe Marković, Vladimir Tešović, Jovana Filipović. Prevod i adaptacija: Dunja Dušanić. Kostim: Ljiljana Grujić. Muzika: Miroslav Radulović. Produkcija: Nina Mihaljinac i Miljan Peljević (Kulturakt).

Karte se mogu naći u pretprodaji na blagajni Doma omladine od 22. novembra 2011. po ceni od 600 dinara i na dan premijere po ceni od 800 dinara. Naredna izvođenja zakazana su za 11, 16. i 17. decembar.

Inicijalizacija u toku...