Rene Bitorajac, Tarik Filipović i Mia Begović na Danima Kerempuha u Novom Sadu

0
Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba predstaviće deo svog repertoara kao gosti Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu tokom manifestacije Dani Kerempuha koji će trajati od osmog do jedanaestog decembra

Satirično kazalište Jazavac (od 1994. godine Kerempuh) otvorilo je svoja vrata 25. marta 1964. u Medulićevoj ulici broj 2, kao kabare u kafani, s publikom za stolovima, gde se posle programa servirala večera. Kabare je imao originalan enterijer sa humorističkim dekoracijama, a na papirnatim stolnjacima su se mogle rešavati duhovite aforističke zagonetke. Pokretač Kerempuhovog vedrog kazališta i Jazavca bio je Fadil Hadžić, a prvi glumački ansambl sačinjavali su pozajmljeni glumci iz institucionalnih pozorišta: Branka Strmac, Đurđa Ivezić, Ivo Kadić, Ivo Serdar, Špiro Guberina, Boris Pavlinić i Boris Festini. Prvi kabaretski kolaž je režirao Nikola Petrović. Već nakon prvog programa uvidelo se da glumci iz drugih pozorišta ne mogu izdržati vrtoglavi tempo svakodnevnog nastupa u Jazavcu i igranja u svojoj matičnoj kući, te se formira prvi vlastiti ansambl, uglavnom regrutovan iz studentskog glumišta. Stižu: Mladen Crnobrnja – Gumbek, Bane Petrović, Maja Zaninović, Drago Bahun, Martin Sagner, Olgica Pivac i, sasvim kratko, Đuro Utješanović. Iz naslova prvih programa proviruje želja da se bude kritičan (satiričan) na dvosmislen, aforističan način. Jazavac uskoro preuzima tehničko osoblje i glumce Varijetea i useljava se u dvoranu sa 500 sedišta u samom centru Zagreba, tako da su humor i satira od tada "malo bogatije pakovani, scenski i stvaralački" (F. Hadžić). Godine 1981. Jazavac otvara i drugu scenu - Vidra, i nekako istovremeno pokreće u predvorju dvorane u Ilici i svoju Noćnu scenu, da bi kabare, sa kojim su počeli i prema kojem gaje nostalgičnu ljubav, imao trajno mesto boravka.
Od 1976. godine ovaj teatar organizuje festival Dani satire. Na čelo kuće 1982. godine dolazi Duško Ljuština, koji pozorištu daje nove impulse. Uporedo sa sve većim ambicijama glavnog repertoara, Jazavac dosledno neguje i kabare kao intrigantan aktuelan scenski žanr. Za četrdeset godina postojanja, ovo pozorište je izvelo 178 premijera, a najčešće su to bile praizvedbe dela.

Četvrtak, 8. decembar

19.00 – otvaranje izložbe fotografija Fadila Hadžića u foajeu scene Jovan Đorđević

19.30 – scena Jovan Đorđević – šou program Spektakluk u kojem nastupaju René Bitorajac, Tarik Filipović, Zoran Lazić

Petak, 9. decembar

19.30 – scena Pera DobrinovićMetastaze, ansambl predstava u kojoj glume Mario Mirković, Vilim Matula, Hrvoje Kečkeš/Luka Petrušić, Tarik Filipović, Borko Perić, Branka Trlin, Nina Erak – Svrtan, Edo Vujić, Željko Königsknecht, Mia Begović. Režiju, scenografiju i dramatizaciju istoimenog romana Ive Balenovića potpisuje Boris Svrtan.

Subota, 10. decembar

19.30 – scena Pera Dobrinović – Prevaranti razigrane duše, klasična komedija Kazališta Kerempuh u kojoj igraju Adam Končić, Branka Trlin, Ana Maras, Edo Vujić, Otokar Levaj, Anita Matić Delić/Mia Begović, Hrvoje Kečkeš, Lucija Barišić, Borko Perić i Ivan Đuričić,. Predstava je nastala po tekstu Fadila Hadžića a režira je Georgij Paro.

21.30 – Kulturni centar Novog Sada – Projekcija dokumentarnog filma o Fadilu Hadžiću, a zatim projekcija igranog filma Novinar


Nedelja, 11. decembar

19.30 – scena Jovan Đorđević – Čudo u poskokovoj dragi, urnebesna ansambl predstava, rađena po knjizi Ante Tomića s pevanjem melodija Dalmatinske Zagore. Roman je adaptirala Željka Udovičić, reditelj je Krešimir Dolenčić, a glume Željko Königsknecht, Vedran Mlikota, Mario Mirković, Boris Mirković, Luka Petrušić, Ana Maras, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš, Antun Tudić, Jadranka Elezović, Edo Vujić i dr.

makonda-tracker