Severna bajka u Madlenianumu

0
Opera i teatar Madlenianum planira da 10. decembra na Velikoj sceni premijerno izvede balet Severna bajka po izvanrednoj i veoma popularnoj simfonijskoj muzici Edvarda Griga za dramu Henrika Ibzena Per Gint

Rad na baletu Severna bajka započet je u aprilu ove godine, kada je koreograf Staša Zurovac održao audiciju i prve probe, koje se trenutno odvijaju svakodnevno. Elementi bajke i u ovome delu i veoma popularnim muzičkim numerama, čiji izbor su do kraja izvršili dirigent i koreograf, biće izraženi modernom igračkom poetikom i modernim baletom.

Priča će u bajku ali i savremenost doneti temu večne ljubavi i večno ljudskog problema spoznaje sebe, sveta oko sebe, sazrevanja, odrastanja i dozrevanja do mogućnosti da se voli, pati, čeka i dočeka voljeno biće. 

Verzija koja će biti izvedena, sa troje solista i naratorom nije nikada izvođena na našim prostorima, a trebalo bi da pomiri dva zahteva: spektakularnost i visoki umetnički domet.

Premijera i repriza biće izvedene sa orkestrom kojim diriguje Stanko Jovanović, dok će se u baletskim ulogama pojaviti: Miloš Marjan/Mihajlo Stefanović (Peer Gynt), Bojana Žegarac/Sanja Ninković (Solveig), Danica Arapović (majka Aase), Uroš Petronijević (livac dugmadi/svijač), Nikola Tomašević (smrt/nepoznati putnik), Strahinja Lacković (đavo/mršavac), Olga Olćan (Anitra), Isidora Rabrenović (Helga/devojčica/zemni duhić), Sanja Ninković (Ingrid), Anja Nikolić (žena u zelenom), Milica Jević, Ivana Kozomara, Ana Ivančević (tri planinske devojke), Olga Olćan (glava dovreskog starca). Tri pevačke uloge će poneti Nenad Nenić, Jasmina Stojković (Olga Malević – Đorđević) i Tanja Obrenović.

Datum rezervisan za prvo reprizno izvođenje je 12. decembar.

makonda-tracker