FIST 07: Uočite razlike!

0
Sedmi Festival internacionalnog studentskog teatra održaće se na Fakultetu dramskih umetnosti od desetog do 13. novembra

FIST 07 je zasnovao svoj ovogodišnji кoncept na vanvremenskim komadima koje su napisali geniji poput Sofokla, Šekspira ili Čehova. Ova remek dela se bave društvenim problemima i pojavama koje su i danas aktuelne. Cilj ovogodišnjeg festivala je da predstavi nove ideje i shvatanja klasike i da stvori sliku sveta u kojem danas živimo koristeći priče koje su nastale tokom proteklih vekova. FIST 07 činiće Glavni, Edukativni, Off program i FIST radio.

Osam predstava takmičiće se za Grand Prix ovogodišnjeg FIST-a. Predstave će izvesti studenti sa najprestižnijih pozorišnih akademija iz Holandije, Danske, BIH, Hrvatske, Češke, Bugarske i Srbije.

Ove godine FIST produkcija prikazaće predstavu Čekajući Godoa, Semjuela Beketa u režiji Ane Popović, Marije Lipkovski i Aleksandra Švabića.

Edukativni program festivala ponudiće radionice i tribine renomiranih predavača. David Bobe, francuski pozorišni reditelj držaće radionicu namenjenu dramaturzima i rediteljima koji će saznati kako adaptirati klasike, koliko i na koji način intervenisati na tekstu i kako aktuelizovati klasične komade. Vladimir Pejković, kompozitor velikog broja najuspešnijih pozorišnih predstava i dobitnik Sterijine nagrade za originalnu scensku muziku, održaće muzičku radionicu. Polaznici će saznati najznačajnije aspekte scenske muzike. Zdenka Mihelj držaće radionicu scenske šminke i maske na kojoj će polaznici saznati šta se sve može postići uz pomoć malo senke, ruža i pudera. Na trodnevnoj tribini u saradnji FIST-a i Asiteža (Assitej) obradiće se tema inicijative mladih u kreiranju pozorišnih i dugih umetničkih projekata.

Pored glavnog i edukativnog programa izdvaja se i izložba fotografija koja će prikazati junake današnjice koji podsećaju na one iz najvećih dela klasične književnosti Šekspira, Molijera, Čehova… U skladu sa konceptom Aktuelizacije klasike, 11. novembra na FDU odigraće se revija kostima gde će mladi kostimografi prikazati kostime za junake klasične književnosti van njihove epohe. Dođite da vidite kako izgledaju Romeo i Julija iz sedamdesetih ili pak iz budućnosti.

FIST radio će i ove godine obradovati slušaoce brojnim gostima i dobrim muzičkim izborom. Za FIST radio i dodatne informacije posetite sajt www.festivalfist.com

makonda-tracker