Srpske glumice i političarke u dokumentarnoj predstavi Sedam

0
Pored najeminentnijih srpskih glumica Svetlane Bojković, Mirjane Karanović i Gorice Popović, istaknutim aktivistkinjama za ženska prava tokom večerašnjeg izvođenja u Knjaževačko srpskom teatru u Kragujevcu od 20 časova svoj glas daće i predsednica Narodne skup
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Predstava Sedam je nastala na osnovu razgovora sa sedam aktivistkinja, boraca za ženska prava, iz celog sveta. Zbog javnog iznošenja istine o stradanjima svojih sunarodnica, nekima od ovih žena je ugrožen život i one se kreću jedino u pratnji ličnog obezbeđenja. Ova dokumentarna predstava prikazuje istinite priče o njima i njihovoj borbi za ljudska prava.

Prikazivanje predstave organizuje se u okviru obeležavanja 70. godišnjice stradanja tokom Drugog svetskog  rata, dana kada su u kragujevačkim Šumaricama streljani civili, i u vreme održavanja 24. Generalne skupštine međunarodne Asocijacije gradova vesnika mira, čija je organizacija ove godine poverena gradu Kragujevcu, od 19. do 22 oktobra.

U Beogradu, u Ateljeu 212, predstava će premijerno biti izvedena 25. oktobra sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

U dokumentarnoj predstavi igraju: Svetlana Bojković (Mu Sokua), Mirjana Karanović ( Mukhtar Mai), Gorica Popović (Inez Mekormak), Slavica Ðukić Dejanović (Marina Pisklakova-Parker), Verica Kalanović (Hafsat Abiola) Isidora Rajković (Anabela De Leon), Ana Todorovic Diallo (Farida Azizi).

Autori dokumentarne drame su Rut Margraf, Ana Dever-Smit, Suzan Jankovic, Kerol K.Mek, Pola Cizmar, Ketrin Filu i Gejl Krigl, koja je nastala na osnovu intervjua sa ovim ženama.

makonda-tracker