Pajaci premijerno u Madlenianumu

0
Premijera opere Pajaci biće održana 28. oktobra na sceni Opere i teatra Madlenianum od 19:30 časova

Odlučujući se za verističku operu Ruđera Leonkavala (1858-1919) Pajaci, čija je premijera bila u Teatru dal Verme u Napulju 1892. godine, Madlenianum se obratio poznatoj i proverenoj ekipi koja je na njihovoj sceni realizovala i Verdijevu operu Traviata. Novom iščitavanju glavnu intonaciju dao je reditelj Jurij Aleksandrov.

Komad koji izvodi putujuća družina, asocirajući na staru renesansnu commediu dell arte, povod je za intimna, snažna preživljavanja ljudskih drama izvan scene. Dvojakost ljudske prirode u kojoj se umetnost i život ne retko prepliću, čine od protagonista, glumca, pevača, igrača dvostruko biće, a igra, gluma u svakom  vremenu daju drugačiji izraz i onda kada se govori o večitim vrednostima ljubavi, zaljubljenosti, ljubomore, bračnog zaveta i njegovog izneveravanja. Leonkavalova opera omogućava da se uspostavi savremeni odnos umetnika prema sadržini libreta, ali i prema muzici.

U glavnim ulogama su Hon Li, Sofija Pižurica/Olga Malević – Đorđević, Aleksa vasić, Vasa Stajkić/Nenad Nenić, Goran Strgar/Tobor Heveši.

Prva i druga repriza su 30. i 31. oktobra.

makonda-tracker