Pajaci u Madlenianumu

0
Kao prvu opersku premijeru u sezoni 2011/2012 opera i teatar Madlenianum priprema operu Pajaci Ruđera Leonkavala koja će biti izvedena na Velikoj sceni 28. oktobra od 19:30 časova

Delo je pisano u dva čina u trajanju od 70 minuta, izvodi se zajedno sa Kavalerijom Rustikanom Maskanjia ili nekom drugom jednočinkom. Inscenacija će sadržati ceo prvi čin koji će se odvijati na probi ove predstave, a drugi i treći čin će biti integralno izvođenje Leonkavalove partiture.

Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradiće stari poznanik Madlenianuma, gost reditelj iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov koji je u teatru već postavio modernizovanu verziju Verdijeve Traviate obnovljenе januara meseca ove godine, a koja se  nalazi  na redovnom repertoaru.

Pajaci su pravi primer verističke opere, sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija, snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i  njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.

Dirigent je Stanko Jovanović, a solisti i nosioci glavnih uloga na premijeri i dvema reprizama biće eminentni umetnici Opere iz St. Peterburga. U Pajacima će nastupiti i naši istaknuti solisti Sofija Pižurica, Olga Malević-Đorđević, Hon Li, Aleksa Vasić, Vasa Stajkić, Nenad Nenić, Goran Strgar, Tibor Heveši.

Reprize su zakazane za 30. i 31. oktobar. 

makonda-tracker