Jožef Nađ sa predstavom Bez naziva na BITEF-u

0
Nakon uspešnog gostovanja na festivalu Ohridsko leto, pozorišna predstava Bez naziva svestranog umetnika Jožefa Nađa, prikazuje se u okviru ovogodišnjeg BITEF-a u Centru za kulturnu dekontaminaciju, 19. septembra od 20 časova i 20. septembra od 16 i 20 časova.

Kao prateći program BITEF-a, 21. septembra od 17 časova u Muzeju Narodnog Pozorišta će biti premijerno promovisana knjiga Teatar pokreta Jožefa Nađa teatrologa Milana Mađareva, koji godinama prati rad ovog umetnika. Istoga dana uveče od 20 časova u renomiranoj Galeriji Haos otvoriće se izložba fotograma Jožefa Nađa. Na otvaranju će svirati raniji saradnik Nađa, poznati muzičar iz Beograda Žorž Grujić, koga će predstaviti direktor Jugokoncerta Biljana Zdravković.

Skoro godinu dana naš renomirani pozorišni umetnik Jožef Nađ, u okviru svog Regionalnog Kreativnog Ateljea u Kanjiži, radio je na postavci najnovije predstave Bez naziva. U kocki dimenzija 4x4 metra u trajanju od 80 minuta događa se koreografsko, estetsko i filozofsko istraživanje prostora intimnosti. Igrači, Jožef Nađ i An Sofi Lanselin, bave se istraživanjem sopstvene intimnosti – odnosa intimnosti i spektakla, relacijom publike prema intimnosti, prostorima i izvorima intimnosti. U monohromnom rukopisu, samo pod svetlošću sveća autor je osmislio minucioznu mrežu pokreta koja dramatično naglašava odnose između dva igrača.

Kompletan autor predstave Bez naziva je Jožef Nađ, majstor scene je Laslo Dobo, a kostime je izradila Aleksandra Pešić.

Predstava Bez naziva, jedinstven je projekat u opusu Jožefa Nađa, to je prvi projekat gde je Nađ, koji je kompletan autor, imao zadatu temu i strogo utvrđen prostor izvođenja.

- Zbog ograničenja prostora, ova kocka nam je pružila više mogućnosti od bilo kog platoa. Unutar zadate forme koncept je došao do izražaja i mikro-ritmička konstrukcija pokreta, igra je postala koncentrisana i intenzivna – rekao je Nađ.

U istraživanju tela u kontekstu ideje i prostora, polemišući da li je pozorišni čin spektakl ili intimnost Jožef Nađ je inspiraciju za svoje delo pronašao u čuvenoj Direrovoj trilogiji: Melanholija, Sveti Jeronim i Vitez, smrt i đavo, kao i u pesmama Pol Celana.

Posle Praga, gde je predstava Bez naslova imala 22 premijerna izvođenja u nizu, i gde su gledaoci predstavu gledali kroz stakleni zid, u Ohridu i sada u Beogradu predstava se izvodi u nešto izmenjenoj scenografiji, sklanjanjem četvrtog zida i sa posebno konstruisanim gledalištem.

Predstava 7. oktobra otvara Jesenji budimpeštanski festival u obnovljenom Nacionalnom Teatru a biće izvedena i na Festivalu Desire u Subotici 27. novembra. Projekat je rađen u saradnji Kioska, platforme za savremenu umetnost i Regionalnog Kreativnog Ateljea Jožef Nađ iz Kanjiže, a producenti projekta su Aleksandar Brkić i Milena Stojićević. Projekat je kao jedan od prvih u našoj zemlji podržan od Evropske komisije u okviru programa Kultura, uz značajnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

makonda-tracker