Tanja Bošković kao Greta Garbo

0
Opera i teatar Madlenianum organizuje javna čitanja tri nova dramska teksta 6, 7. i 8. jula sa početkom u 20 časova uz slobodan ulaz, u čijem će izvođenju učestvovati glumci Ivana Žigon, Tihomir Stanić, Vanja Milačić, Tanja Bošković, Jovana Balašević i drugi
Foto: Marko Poplašen
Foto: Marko Poplašen

Promocija novih drama počeće 6. jula sa tekstom Zoe Mome Kapora. Prema istoimenom romanu objavljenom 1974. godine (i od tada štampanom u nebrojeno mnogo izdanja) mlada dramska spisateljica Vanja Nikolić napisala je dramatizaciju, a pisac joj je lično, za života, dao podršku da je uradi. Ljubavna priča između princeze u izgnanstvu Zoe i mladog disidenta osvaja svojom istinitošću, snagom i svežinom. Zoe u dramskoj formi će nesumnjivo svakoga podsetiti zašto je Kapor obožavani pisac čijim delima se uvek sa radošću vraćamo, ukazujući na potencijale njegovog dela kada je u pitanju pozorišna forma. U naslovnoj ulozi ovom prilikom pojavljuje se Ivana Žigon. Javno čitanje teksta Zoe podržaće i Zadužbina Mome Kapora  koju vodi Ljiljana Kapor.

Drama Veroslava Rančića Konačna istina  sa podnaslovom Olga i Pavle Karađorđević između istine i sudbine biće predstavljena 7. jula uz muzičku pratnju. Konačna istina počinje tamo gde se završava drama Knez Pavle Slobodana Selenića, odnosno, počinje sa početkom Drugog svetskog rata i završava se pogibijom Nikole Karađorđevića, sina kneza Pavla i kneginje Olge, u Londonu 1954. godine. Veroslav Rančić je u pisanju ovog dela koristio mnoge ekskluzivne izvore podataka, a pre svega sećanja kneginje Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla i kneginje Olge.

Publika će na javnom čitanju Konačne istine biti upoznata sa zanemarenim, zaboravljenim i skrivanim momentima srpske istorije. Kuriozitet večeri biće prisustvo kneginje Jelisavete Karađorđević na sceni i njeno čitanje delova uloge koja je napisana prema njenoj ličnosti. U ulogama kneza Pavla i kneginje Olge nastupiće Tihomir Stanić i Vanja Milačić uz još 17 glumaca koji će poneti likove iz ove drame.

Poslednji u nizu, biće predstavljen dramski tekst eminentnog hrvatskog pisca Mira Gavrana, vrhunskog autora čija se dela izvode u mnogim zemljama sveta, a još nedovoljno zastupljenog kod nas.  8. jula, javno će biti pročitana drama Tajna Grete Garbo koju je ovaj plodni dramski pisac i romanopisac posvetio velikoj holivudskoj glumici. Intrigantnu Gretu Garbo, autor prikazuje 14 godina po napuštanju filmske karijere, stvarajući uzbudljivu priču u intimnim okolnostima. Glavne junakinje drame su sama Greta i mlada psihijatrica koja je leči u potpunoj tajnosti. U ulozi Grete Garbo pojaviće se Tanja Bošković, a kao njena psihijatrica Jovana Balašević.

Madlenianum želi da oslušnemo raspoloženje publike o naslovima koji su ozbiljni kandidati za dramsku scenu, a publiku ćemo posle svakog javnog čitanja anketirati. Anketni listići sa pitanjima već su spremni.

makonda-tracker