15. Festival koreografskih minijatura u Beogradu

0
Od 25. do 27. juna u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović po 15. put održaće se Festival koreografskih minijatura, čiji je osnivač i organizator Udruženje baletskih umetnika Srbije
Foto: Srđan Mihić
Foto: Srđan Mihić

U pitanju je međunarodno takmičenje koreografa i njihovih koreografija (u trajanju do deset minuta), koje se na Festivalu (po propozicijama) moraju izvesti premijerno. Program Festivala sadrži i revijalni program u okviru koga se predstavljaju postavke srpskih i međunarodnih koreografa.

FKM je beogradski brend koji je od prvog izdanja, zahvaljujući univerzalnom jeziku igre, postao deo međunarodne plesne zajednice. On omogućava rađanje novih koreografskih ostvarenja i  teži da pruži podršku umetnicima koji žele da sebe i svoje igrače istraže i realizuju kroz estetizovani plesni pokret kao formu kreativnog izraza. Festival okuplja mlade, ali i afirmisane  koreografe i igrače, sa ciljem da u duhu plesnog takmičenja, razmenjuju iskustva i ideje prezentujući tako svoja koreografska i izvođačka ostvarenja.

Članovi Umetničkog saveta FKM 2011. bili su: Zoran Marković (koreograf i igrač), Anđelija Todorović (koreograf i savremeni igrač) i Tanja Pajević (igrač i koreograf). Oni su na osnovu, po propozicijama, obavezne video-predselekcije, odabrali najbolje koreografske postavke prijavljenih umetnika iz Srbije i inostranstva i pozvali ih da se prikažu na FKM. Sve odabrane koreografske minijature takmičiće se u polufinalu, pred žirijem i publikom, kada će žiri FKM odlučiti ko su učesnici finalne takmičarske večeri Festivala.

Članovi Žirija 15. FKM su: Ašhen Ataljanc (primabalerina, Srbija),  Snježana Abramović (koreograf, Hrvatska, Fred Lasserre (koreograf, Francuska), Jelena Kajgo (direktor Bitef teatra i Bitef Dance Company, Srbija) i Vladimir Logunov (koreograf, Srbija).

Finale FKM održaće se 26. juna na Sceni Raša Plaović, sa početkom u 20:30 časova, nakon čega će Žiri, Žiri kritike i Umetničko veće UBUS proglasiti pobednike festivala i dodeliti nagrade i pohvale.

makonda-tracker