Deca sa oštećenim sluhom odigrala predstavu Da li me čuješ?

0
Mladi iz škole za oštećene sluhom - nagluve Stefan Dečanski u Beogradu zajedno sa studentima Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), sinoć su u toj školi u prepunoj sali odigrali predstavu - prezentaciju Da li me čuješ?

Ova predstava je kolaž slika i situacija nerazumevanja i potrage za bliskošću koje govore o suštinskoj potrebi svakog čoveka da komunicira sa svojim okruženjem i bude shvaćen i prihvaćen. Gluvim i nagluvim osobama je ta potreba znatno otežana zbog njihove fizičke nemogućnosti, ali i zbog nespremnosti društva da ih integriše i prihvati i sa njima komunicira na njima razumljiv način. Tako mladi ljudi koji ne čuju bivaju prinuđeni da ogromni komunikacijski jaz između sebe i društva, koje ne govori njihovim gestovnim jezikom, prevazilaze na najrazličitije načine. Ova predstava je upravo jedno takvo sredstvo za komunikaciju između njih i društva.

Proces dramskih radionica i predstava deo su projekta Primeni pozorište - promeni život koji je pokrenuo ApsArt, Centar za pozorišna istraživanja.

ApsArt najavljuje još dve inkluzivne predstave tokom juna i jula meseca, a sledeća predstava je 16. juna u 20 sati u Zavodu za vaspitanje dece i omladine (bivši dom Vasa Stajić) sa decom iz Zavoda i studentima FASPER-a.

makonda-tracker