Svetska premijera predstave Jožefa Nađa na Praškom kvadrijenalu

0
Performans Bez naziva, čuvenog umetnika Jožefa Nađa, imaće svetsku premijeru na Praškom kvadrenijalu scenskog dizajna i performing arta koji se održava od 16. do 26. juna
Foto: Edvard Molnar
Foto: Edvard Molnar

Predstava je koprodukcija Kioska, platforme za savremenu umetnost i Regionalog Kreativnog Ateljea Jožef Nađ iz Kanjiže. Ovogodišnje izdanje Praškog kvadrijenala, jednog od vodećih svetskih umetničkih događaja, održava se po dvanaesti put i ponudiće više od tradicionalne takmičarske postavke nacionalnih paviljona, u okviru koje je prijavljen rekordan broj učesnika iz 62 zemlje.

Posetioci Praga će tokom jedanaest dana moći da uživaju u jedinstvenom programu umetničkih programa na otvorenom, pod nazivom Raskršće: Između intimnosti i spektakla, na kojem nastupa 30 renomiranih svetskih umetnika zajedno sa Jožefom Nađom.

Ovaj renomirani pozorišni umetnik skoro godinu dana u okviru svog Regionalnog Kreativnog Ateljea u Kanjiži, radi na postavci najnovije predstave Bez naziva. U kocki dimenzija 4x5 metra u trajanju od 80 minuta događa se koreografsko, estetsko i filozofsko istraživanje prostora intimnosti. Igrači, Jožef Nađ i An Sofi Lanselin, bave se istraživanjem sopstvene intimnosti – odnosa intimnosti i spektakla, relacijom publike prema intimnosti, prostorima i izvorima intimnosti.

U monohromnom rukopisu, samo pod svetlošću sveća autor je osmislio minucioznu mrežu pokreta koja dramatično naglašava odnose između dva igrača. Publika u Pragu ima pristup samo u predvorje kocke, a igru posmatra kroz stakleni zid; iako može da se zadrži koliko želi publika je ograničena skučenim prostorom hodnika kroz koji prolazi.

Kocka je deo svojevrsnog lavirinta izraelskog arhitekte Orena Sagiva postavljenog na trgu između Nacionalnog pozorišta i pozorišta Laterna Magica. Performans Bez naziva, jedinstven je projekat u opusu Jožefa Nađa, prvi gde je Nađ, koji je kompletan autor, imao zadatu temu i strogo utvrđen prostor izvođenja. U istraživanju tela u kontekstu ideje i prostora, polemišući da li je pozorišni čin spektakl ili intimnost Jožef Nađ je inspiraciju za svoje delo pronašao u čuvenoj Direrovoj trilogiji: Melanholija, Sveti Jeronim i Vitez, smrt i đavo, kao i u pesmama Pol Celana.

Ovaj performans izvodiće se dva puta dnevno do 26. juna. Bez naslova predstavlja predstavu u procesu, koja će u nešto izmenjenoj scenografiji, sklanjanjem četvrtog zida i sa posebno konstruisanim gledalištem, otvoriti Jesenji budimpeštanski festival u obnovljenom Nacionalnom teatru a biće izvedena i na Festivalu Desire u Subotici. Beogradska premijera se očekuje u okviru ovogodišnjeg BITEF-a, a u 2012. godini planira se velika evropska turneja.

 

makonda-tracker