Rabi Mrue na sceni JDP-a

0
U sredu 11. maja u 20:30 sati na sceni Studio JDP-a gostuje Rabia Mruea (Rabih Mroué) sa svojim lecture performansom Stanovnici slika

U lecture performansu Stanovnici slike Mrue nudi evokativnu meditaciju o paradoksalnim osećanjima koja pokreću fotografije ljudi koji su već odavno mrtvi. U ovom performansu, on na duhovit način iz različitih perspektiva pokušava da analizira sakupljene fotografije. Među njima i poster preminulog egipatskog predsednika Nassera i preminulog libanskog premijera Haririja, prikazanih zajedno u bašti, iako se u stvarnosti nikada nisu sreli; kao i testamentarne fotografije mučenika – bombaša samoubica i mnoge druge.

Rabi Mrue (Rabih Mroué) je glumac, reditelj, pisac i vizuelni umetnik iz Bejruta. Svoje radove izvodi i izlaže u Centru Pompidou, Pariz; centru BAK, Utreht; galeriji Tate Modern, London i dr, kao i na bijenalima u Guandžou, Istambulu, Šardži i Sidneju. U svom radu, sredstvima poludokumentarnog pozorišta i performansa, Mrue se bavi problemima koji se u trenutnoj političkoj klimi u Libanu, najčešće trpaju pod tepih. Njegova potraga za istinom počinje od dokumenata, fotografija i pronađenih objekata, koji u performansu kroz razmatranja politike, reprezentacije i problematike privatnog života, fabrikuju druge dokumente, druge istine. Rad tako postaje sto za seciranje društvenih procesa ratnog i post-ratnog Libana. Akumulacijom materijala razvijaju se priče koje potvrđuju tanku liniju između istine i laži.

Stanovnici slika je ko-produkcija Tanzquartier-Wien, časopisa Bidoun i Ashkal Alwan. Gostovanje ovog performansa u Beogradu omogućila je Teorija koja Hoda uz finansijsku podršku Evropske Unije i Švajcarskog programa za kulturu za Zapadni Balkan, a u saradnji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

Performans je na engleskom jeziku i nema prevod.

makonda-tracker