Olga Odanović dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo

1
Dvadeset osmi pozorišni festival Nušićevi dani održaće se u Smederevu od 4. do 17. aprila, a ovogodišnji laureat Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru je Olga Odanović, dok je reditelj Egon Savin prvi dobitnik novoustanovljene bijenalne Nušićeve nag

Žiri u sastavu Svetlana Bojković, dramska umetnica iz Beograda, predsednica, mr Tatjana Lazarević-Milošević, profesor književnosti iz Smedereva i Milosav Buca Mirković, književni i pozorišni kritičar iz Beograda, na sednici održanoj u Beogradu 10. novembra 2010. godine, jednoglasno je odlučio da priznanje Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru dodeli Olgi Odanović.

- Gluma naše poetese Olge Odanović se gotovo stalno kreće u nama kao nekakav spor kaleidoskop, podstičući u pozadini svesti čudesne oblike koji se neprestano gube i pojavljuju, čija je sudbina na poseban, okultni način povezana s afektivnim pokretima našega ja. I tu bi bilo potrebno vrlo precizno rasvetljavanje, jer psihičke realnosti koje se tako naziru u duhu postoje obično van reči, imamo ih u pokretu, u migu, u treptaju – rekla je u obrazloženju Svetlana Bojković, predsednik žirija za dodelu nagrade.

U poslednjih pet godina festivala Nušićevi dani u Smederevu, predstave koje režira Egon Savin redoovno su u selekciji festivala i zauzimaju visok rejting kako kod publike tako i po ocenama stručnog žirija. Smederevska festivalska publika je imala prilike da uživa u njegovim rediteljskim ostvarenjima kao što su: Svinjski otac Aleksandra Popovića, Tako je moralo biti Branislava Nušića, Pokojnik Branislava Nušića, Ćeif Mirze Fehimovića i druge. Dve godine za redom na festivalu pobeđivale su predstave u režiji Egona Savina, a to su Tako je moralo biti u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i Pokojnik Narodnog pozorišta iz Beograda. Iz tih razloga doneta je odluka da se 2011. godine prva nagrada Nušićeva statueta za pozorišnu režiju dodeli Egonu Savinu, reditelju iz Beograda.

Glavni festivalski program otvoriće 11. aprila dramski pisac Stevan Koprivica, nakon čega će ansambl Kruševačkog pozorišta odigrati Put oko sveta Branislava Nušića, u režiji Juga Radivojevića, prvu od ukupno šest predstava koje će se ove godine takmičiti za najbolju po oceni stručnog žirija, ali i u kojima će publika u Smederevu uživati na ovim danima i takođe nagraditi najbolju po svom izboru. Narodni teatar iz Bitolja gostovaće s predstavom Pokojnik u režiji Ljupča Gorgievskog 12. aprila, jer je makedonski grad Bitolj igrao važnu ulogu u životu Nušića. Narodno pozorište iz Tuzle, koje nije dugo gostovalo kod nas, gostovaće s duhovitom postavkom Gospođe ministarke 14. aprila. Iz Ustanove kulture Vuk Karadžić u Beogradu na Nušićevim danima igraće se dve predstave. Prva predstava je satirična komedija Nebojše Romčevića PR ili potpuno rasulo u režiji Egona Savina (13. april), a govori o današnjem vremenu. Druga predstava s ove scene je urnebesna komedija u Nušićevom stilu Zvezdarske zvezdice (16. april), čiji je autor Gorica Popović. Najnovija premijera Zvezdara teatra Život u tesnim cipelama u režiji Dušana Kovačevića biće igrana 15. aprila.

Na kraju festivala biće dodeljene festivalske nagrade: Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni Stručnog žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nušićeva nagrada glumcu komičaru i novoustanovljena bijenalna Nušićeva nagrada za rediteljski rad. Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu čine Muharem Pervić, pozorišni kritičar, predsednik i članovi Ljiljana Blagojević, drmaski umetnik i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti.

makonda-tracker