Slovenci u Novosadskom pozorištu 28. marta

0
Predstava Kad sam bio mrtav čuvenog Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane, koju je po tekstu Ernsta Lubiča režirao Diego de Brea, gostovaće 28. marta u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz

Predstava će biti titlovana na srpski jezik. Karta je 500 dinara, za grupne posete 300 dinara. U predstavi, koja je iz prošlogodišnje produkcije SNG-a, igra izuzetna glumačka ekipa: Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman i Boris Mihalj. Pijanista je Jože Šalej/Davor Herceg. Kostimograf predstave je Bjanka Adžić Ursulov, autor muzike je Jože Šalej a dizajner svetla Milan Podlogar.

Kad sam bio mrtav
zasnovan je na motivu muža koji predskazuje svoju smrt, potom nestaje i ponovno se pojavljuje s lažnim identitetom. U burleskom izvođenju priča se, dabome, odvija drugačije nego u Pirandelovom čuvenom romanu Pokojni Matija Paskal. Lubičev junak je lakomisleni bonvivan, koji uveče voli da se iskrade iz kuće i predaje zadovoljstvu igranja šaha u veselom muškom društvu. Više nego njegovu ženu, to uznemirava njegovu taštu, koja mu jednog lepog dana (zapravo usred noći) zaključa vrata, pa nesrećni čovek mora da prespava na neudobnim stepenicama. Sledeći dan najavljuje samoubistvo i nestaje. Umesto u smrt odlazi u slobodu samačkog života. Udovica verovatno žali, a čovek se uskoro zasiti novog života. U svoju nekadašnju kuću i ženi, koju ipak voli, vraća se u ulozi sluge. A tašta već traži novog mladoženju za ožalošćenu kćer. I onda ga dovodi u kuću. Šta sve mora da smišlja sluga da učini smešnim mladoženju, ponovo osvoji suprugu i konačno se reši dosadne tašte!

makonda-tracker