Snežana Savić u predstavi Mirjane Bobić Mojsilović

0
Na sceni Zvezdara teatra 9. aprila biće premijerno izvedena predstava Mirjane Bobić Mojsilović, provokativnog naslova Pozovi M radi užitka, a naslovnu ulogu tumači Snežana Savić
Foto: Vladimir Šporčić
Foto: Vladimir Šporčić

U predstavi igraju i Katarina Žutić i Ivan Jevtović a pored scenarija Mirjana Bobić Mojsilović potpisuje i režiju komada kao i izbor muzike.

Pozovi M radi užitka je priča o kurvanju, o nama danas i ovde. O našim životima koji su imitacije onoga o čemu smo sanjali, o nevidljivim rukama koje kroje našu nesreću i o našem batrganju da preživimo. To je tragikomična priča o umetnicima u tranziciji, o dvema glumicama i jednom piscu koji se snalaze kako znaju i umeju u vreme  sunovrata svih vrednosti.

Nekadašnja glumica Narodnog pozorišta, Olga Krunić,već zaboravljena i bez posla, za svog sina, mladog pisca dramaturga ima jednu verziju svog života – zarađuje tako što čita velike pisce u Udruženju slepih. Njen sin preživljava tako što piše reklame za jetrenu paštetu i sanja da napiše dramu kojom će vratiti majku na scenu, i u kojoj će glumačku šansu dobiti i njegova devojka, takođe glumica bez posla.

Ali snovi su jedno, a stvarnost je sasvim drugo. Zato svi lažu.

Pozovi M radi užitka osim sjajnih Katarine Žutić i Ivana Jevtovića, predstavlja i veliki povratak Snežane Savić na pozorišnu scenu.

- Veliko mi je zadovoljstvo da radim sa tako sjajnim umetnicima i sa tako divnim ljudima. Ivan Jevtović i Katarina Žutić su moji stari prijatelji i sjajni saradnici, ali Snežana Savić je za mene istinsko otkrovenje – kakva predivna glumica, koja je liku Olge Krunić dala jednu sasvim novu dimenziju - izjavila je Mirjana Bobić Mojsilović.

Drama pod nazivom Imitacija života štampana je u Zborniku Savremena srpska drama, Kulturno prosvetne zajednice Srbije, premijerno je izvedena 2003. godine a igrana je na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu, pozorišta Apolo u Bratislavi, Pozorišta mladih u Tuzli, Narodnog pozorišta u Podgorici i kao radio drama na Radio Beogradu. 

Na pitanje zašto ponovo postavlja komad na scenu, posle osam godina od premijere, Mirjana Bobić Mojsilović kaže:

- Zato što se u prvoj verziji predstava zapravo veoma malo igrala, a drugo - jer se ispostavilo da je danas daleko istinitija, aktuelnija i potresnija nego onda. Ništa nije ispalo kako smo se nadali, svi živimo mnogo lošije, izgubili smo nadu, pa je utoliko ova priča bolnija danas nego ikad.

Prva repriza predstave zakazana je za 18. april.

makonda-tracker