Marko Nikolić i Boris Pingović 250 puta u Zagonetnim varijacijama

0
Predstava Zagonetne varijacije, Erika Emanuela Šmita, u režiji Božidara Đurovića, biće izvedena 250. put u ponedeljak 7. marta u 20:30 časova na Sceni Raša Plaović

Malo je naših dramskih predstava koje se mogu pohvaliti tako dugim i bogatim scenskim životom kao Zagonetne varijacije. U izvođenju Marka Nikolića i Borisa Pingovića, ova predstava se igra na sceni Raša Plaović više od decenije, i to takvim intenzitetom da je dvestoti izlazak pred publiku proslavila na svoj deseti rođendan, a evo, nepune tri godine kasnije, pred nama je i 250. repriza.

Autor ovog izvanrednog teksta, Erik E. Šmit, bio je gost na beogradskoj premijeri, drugog maja 1998. godine, posle čega je izjavio da je Marko Nikolić jedan od najboljih tumača Abela Znorka i pojasnio kako je to glumac koji ima moć izvanredne, iznenadne transformacije. Za ovu ulogu Marko Nikolić dobio je  prestižno glumačko priznanje, nagradu Raša Plaović. U obrazloženju Žirija, između ostalog je rečeno: ova kreacija je vanserijski domet koji predstavlja novi korak u Nikolićevom razvoju, ali i novi senzibilitet glumačkog perfekcionizma na našoj sceni. Nikolić je na istinit i ubedljiv način, psihološkim, ali i fizičkim transformacijama oživeo zadati lik. A Boris Pingović je za ulogu Erika Larsena dobio Pohvalu Narodnog pozorišta, uz obrazloženje: Igra iz drugog plana često izmiče pažnji kritike i aplauzima publike. Pripremiti scenu za partnera, omogućiti mu da dođe do punog izražaja i ostati u senci, često traži jednaku meru majstorstva. Igrajući takav lik, Boris Pingović je u ogromnoj meri pomogao glumačkom ostvarenju Marka Nikolića koje je obeležilo sezonu u Beogradu...

Neposredno pred jubilarno stoto igranje pred publikom, 2002. godine, RTS je snimila i emitovala u okviru Dramskog programa ovaj komad sa istim akterima. Televizijski kritičar konstatuje da se ovakvim ekranizacijama pozorišnih predstava obično pribegava kad je predstava izigrana, pred skidanje sa repertoara i konstatuje kako, naprotiv, ova predstava adaptirana za mali ekran pokazuje da se pozorišni kvalitet, ako postoji, može transponovati u novu medijsku formu, a da, pri tom, ostane nesporan teatarski čin, osnovni i prvobitni autorski i umetnički trud na kojem je zasnovana televizijska intervencija. Danas sa sigurnošću možemo dodati: i da to ne šteti daljem scenskom životu predstave.

Tokom trinaest godina neumornog igranja, predstava je ostvarila brojna gostovanja u zemlji: u Studentskom gradu, Boru, Kraljevu, Somboru, Vršcu, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Pančevu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Paraćinu, Kovinu, Ubu, Svilajncu, Jagodini, Kostolcu, Kosovskoj Mitrovici, Zaječaru, na Borinim danima u Vranju. „Zagonetne varijacije“ su predstavljale srpsku pozorišnu umetnosti i na gostovanjima u Beču, Cirihu, Ženevi, Londonu, Kijevu, Podgorici, na festivalu Grad teatar Budva, te na Četvrtom interdisciplinarnom pozorišnom festivalu Dani malih stvari u Trebinju. Predstavu je do sada videlo skoro 45000 gledalaca.

makonda-tracker