Spektakl Troja u nedelju u Beogradu

Muzičko-scenski spektakl Troja u izvođenju ansambla Vatra Anadolije biće prikazan u nedelju 6. marta od 20 časova u Beogradskoj areni.
0
1 / 2

Svetski poznata plesna trupa Vatra Anadolije pod kreativnim rukovodstvom Mustafe Erdogana dočaraće uživo legendarni Homerov ep o ljubavi i ratu.

Preko 70 igrača, trojanski konj visok 9 metara, uz originalnu muziku Judjela Arzena, fascinantne svetlosne efekte, 3.000 atraktivnih kostima, efektne rekvizite i scenografiju čine Troju jednom od trenutno najspektakularnijih scenskih produkcija na svetu.

Trupu Vatra Anadolije je posle više godina rada i etnografskih istraživanja osnovao koreograf i reditelj Mustafa Erdogan 1999. godine pod imenom Sultans of the Dance. U stalnoj postavi trupa ima preko 120 igrača - što je čini jednom od tri najveće na svetu.

Veći deo ansambla, njih 59, stiže u Beograd u subotu, dan ranije, kako bi se pripremili za nastup. Dodatnih 15 igrača stiže na sam dan predstave i pridružiće se ansamblu na generalnoj probi.

Običaj je da se trojanski konj postavlja par dana ranije ispred dvorane kako bi prolaznici mogli da ga vide. Međutim, zbog zimskog vremena u Beogradu to nije moguće uraditi. Interesantno je da trupa Vatra Anadolije ima dva konja za potrebe predstave Troja. Jedan je stalno postavljen u antičkom teatru Aspendos blizu Antalije, gde se preko letnje turističke sezone stalno izvodi Troja, dok se drugi za potrebe turneja nalazi u Kelnu, gde Troja nastupa svake godine tokom maja. Upravo konj koji se nalazi u Kelnu dolazi u Beogradsku arenu. Visok je 9 metara i sastavljen iz 42 dela dok teži tonu i po. Zbog velikih dimenzija, transportuje se šleperom od 20 tona nosivosti.

Ovakva složena produkcija zahteva montiranje u trajanju od dva dana.

Ansambl Vatra Anadolije prošlog meseca otvorio je i zatvorio XXV zimsku Univerzijadu u turskom gradu Erzunumu, gde su uz svoju trupu od 100 igrača, imali na sceni još 1,000 pridruženih članova - zbog čega će se najverovatnije ponovo naći u Ginisovoj knjizi rekorda. U Ginisovoj knjizi svetskih rekorda trupa Vatra Anadolje trenutno drži dva priznanja: za najbrže grupni ples sa 241 stepom/korakom u minuti, kao i za najveći broj posetilaca tokom pojedinačne predstave – 400.000 ljudi.

Plesači se više puta presvlače tokom predstave tako da se čak 3.000 originalnih kostima menja tokom izvođenja! Dovoljno je reći da samo kostimi teže 4,5 tona a dizajner kostima nagrađen je i specijalnom nagradom Fashion TV-ja!

Od svog osnivanja 1999. godine, ansambl Vatra Anadolije je istoimenu predstavu izveo u preko 80 zemalja dok je Troja, koja je postavljena 2008. godine, do sada gostovala u 20 zemalja.

Mustafa Erdogan, koreograf, reditelj i idejni tvorac ansambla i svih njegovih predstava, prvo je završio studije filozofije pa zatim prešao na režiju. Rođeni brat mu je istaknuti turski glumac a supruga poznata pop pevačica. Kao najvažniji momenat u svojoj karijeri ističe nastupe pored kineskog zida, egipatskih piramida i Ajfelove kule, kao i u Medison Skver Gardenu. Planovi su mu da se Troja igra bar još 30 godina, a zatim da njihov konj postane muzejski eksponat, slično konju koga su Bred Pit i ekipa filma Troja posle snimanja 2005. godine ostavili u gradu Canakale na trgu, ispred rezidencije guvernera.

U svom originalnom tumačenju Troje, plesna trupa Fire of Anatolia spojila je folklorne igre Male Azije, Egeja i Balkana. Elementi folklora i tradicije Orijenta - trbušne plesačice, derviški obredi i zanosni rtimovi - isprepletani su sa modernim plesom i baletom, u virtuoznom izvođenju umetnika koji ne predstavljaju samo kulturu zemlje iz koje potiču, već pozornicu na kojoj izvode Troju pretvaraju u mesto gde se simbolički sjedinjavaju Istok i Zapad.

Ulaznice po ceni od 2.200, 2.700, 3.200 i 4.000 dinara su u prodaji na sledećim prodajnim mestima: biletarnica Beogradske arene, Kulturni centar Beograda, SKC – knjižara Delfi, „Ušće“ Shopping Centar, Eventim, Dom omladine, Gigstix Novi Sad kao i putem sajtova www.arenabeograd.com i www.tickets.rs

makonda-tracker