POZORIŠna predstava

(Ne)uspeh i savremeno društvo: Užasi mature u predstavi "Pretposlednja panda ili Statika"

0

Ne propustite premijeru komada "Pretposlednja panda ili Statika" u Šabačkom pozorištu.

foto: Promo
foto: Promo

Dino Pešut

 

PRETPOSLEDNJA PANDA ILI STATIKA

 

Adaptacija i dramaturgija: Marija Ratković

Režija: Maksim Milošević

Igraju: Kristina Pajkić, Strahinja Barović, Miloš Vojnović, Jovana Pantić

Dizajn svetla: Miroslav Sretenović (Izvanredni Bob)

Fotografija: Vladislav Andrejević

Montaža: Matija Đukanović Đuka

Režija video materijala: Vidan Miljković

Originalna muzika: Petar Mirković A//O

Kostim: Marina Maričić

Modni dizajn: Ivana Davidović (DISCIPLINA)

Grafički dizajn: Kombinart

 

Deset godina mature u Šapcu. Tako počinje kompleksna i dirljiva priča o traumama odrastanja i ljubavi. Žanrovski postavljena kao generacijska priča o odrastanju, Pretposlednja panda se kroz savremen teatarski jezik, skokovito i sveobuhvatno bavi odrazom ratova, nasilja, tranzicije, ali i novim uslovima obrazovanja i rada, (re)definicijama koncepata prijateljstva, ljubavi i uspeha u savremenom društvu.

 

Pretposlednja panda ili Statika je komad mladog, ali afirmisanog autora Dina Pešuta nagrađen nagradom “Marin Držić” Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2013. godine. Trenutno, komad je u konkurenciji za Deutschen Jugendtheaterpreis – jednu od najprestižnijih evropskih nagrada u oblasti omladinskog pozorišta.

Pretposlednja panda ili Statika je priča o možda najvećoj neurozi ove generacije – uspehu. I najstrašnijoj od svih manifestacija uspeha - odlasku na sastanak mature.

U trenutku prvog susreta sa onima-koje-znamo-ceo-život u treptaju oka odvija se čitav traumatski odnos prema životu u savremenom društvu.

Niz generacija koje su u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije bile u pretpolitičkom stanju, odrastale su u razorenom i ideološki konfuznom društvu što nas sve uvodi u politiku na niz veoma proizvoljnih načina – identitetske politike biramo i menjamo poput toalete za maturu. A stvarno, političko i/ili lično sazrevanje pomereno je ka ulasku u tridesete, odgovornost je odložena finansijskim nedaćama, studijama i brojnim usavršavanjima, porodičnim i emotivnim rolerkosterima, raznim egzistencijalnim krizama. Vreme je u Pretposlednjoj pandi postavljeno kao beskonačni lanac sadašnjih trenutaka", rekla je o ovom komadu dramaturškinja Marija Ratković.

Premijera predstave Pretposlednja panda ili Statika, prve produkcije Šabačkog pozorišta u novoj sezoni, održaće se u utorak, 23. oktobra, u 20h.

 

 

makonda-tracker