uskoro

Hadži Petar Božović u predstavi "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem”

0

Na sceni “Moderna Garaža”, u petak 12. oktobra, premijerno će biti izvedena predstava "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem” koja je autorski projekat Hadži Petra Božovića, po komadu Željka Mijanovića. Ova predstava za temu ima život i stvaralaštvo pesnika Vitomira - Vita Nikolića.

Petar Božović
Petar Božovićfoto: Vladimir Šporčić

Komad Željka Mijanovića „Vito- zaustavite zemlju, hoću da izađem“ ima dva lica : pesnika Vitomira Nikolića – Vita (kojeg igra naš istaknuti glumac Nenad Ljubišić) i načelnik UDB-e Vuk Dragović (glumac i reditelj Hadži Petar Božović).

 

Tema drame je skoro arhetipska: odnos pesnika i društva, sa osobenostima koje biografija ovog pesnika, ne bez razloga nazvanim najvećim Jesenjinom našeg jezika, nosi. Posebnost ove drame pojačava činjenica da se u dijalozima ova dva lika, u zavisnosti od teme, replike često ustupaju mesto pesmama Vite Nikolića u originalu, ali autorskom, glumačkom intervencijom, tom poezijom se koristi ne samo pesnik, nego i islednik , načelnik Dragović u trenucima i kada napada, ali i kao instrument za nalaženju leka protiv gorčine zbog izneverenih sopstvenih ideala.

 

foto: Promo

Vitomir Nikolić je bio autentičan pesnik, liričar sa spontanim izrazom, u čijim pesmama ima puno sete, gorčine, lične tragike i sugestivne slikovitosti. Stalno je bio u sukobu s vlašću, odležao je neko vreme u zatvoru, ali su ga pojedinci iz te vlasti i štitili. Ponekad je Vito priređivao književne večeri u kafanama, pred brojnom publikom koju je on znao da razgali i uzbudi svojim stihovima. Vitove pesme često se recituju u kafanskom štimungu, jer su većinom nastale za kafanskim stolom. Vito je prestao da drumuje 1994. godine ("Pustite me, pustite da odem, bez pitanja kako i zašto i dokle, drumovi uvek nekuda vode, a ja sam nomadskom glađu proklet."), a njegova poezija prihvaćena je u narodu i nastavlja da živi.

 

Autorski tim predstave:

Željko Mijanović- autor teksta

Hadži Petar Božović – glumac i reditelj

Nebojša Ljubišić - glumac

Igor Dunjić – kompozitor i muzičar

 

Ulaznice se mogu naći na svim prodajnim mestima Eventim mreže po ceni od

1.000 dinara.

makonda-tracker