Građanin plemić u Srpskom narodnom pozorištu

Posle više od dve decenije u Srpskom narodnom pozorištu 21. februara gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba sa predstavom Građanin plemić
0
1 / 2

Građanin plemić je delo koje na izuzetno duhovit način govori o mahnitoj želji bogatog skorojevića za uspehom u društvu, uverenog kako se novcem sve može kupiti, od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa. No, na tom putu društvenog uspeha postoje brojne prepreke i naš skorojević će se jako namučiti otkrivajući kako svako može biti ismejan i prevaren. Komedija-balet je dramska vrsta koju je stvorio Molijer, i to 1661. godine u svom delu Dosadnjakovići, napisanom u čast francuskog kralja Luja XIV. Uspeh je bio takav da je  Molijer kasnije napisao još jedanaest komedija-baleta, među kojima su najpoznatiji Građanin plemić i Umišljeni bolesnik. Komedija-balet je skup nekoliko elemenata: muzike, glume i plesa. Važna je činjenica da su i Molijer i Lili insistirali na logičnosti pojave muzike i baleta unutar predstave, stvarajući dramaturšku celinu od sva tri elementa. Popularnost tog žanra bila je uvećana činjenicom da je Luj XIV bio izvrstan plesač i izuzetno je voleo muziku.

Predstavu režira Krešimir Dolenčić a igraju Siniša Popović, Alma Prica, Dora Lipovčan, Zrinka Cvitešić, Nikša Kušelj, Alen Šalinović, Barbara Vicković a učestvuju vokalni solisti, Hrvatski barokni ansambl, Muški hor Opere HNK i članovi Baleta HNK.

makonda-tracker