Zabuna na sceni.01u SKC-u

0
Jedina muzičko‐scenska predstava u svetu u kojoj učestvuje publika, Zabuna na sceni.01 biće izvedena u nedelju 23. januara u 19 i 20 časova u SKC-u, a specijalni gosti biće Svratište i Glas’ne’žice

Zabuna na sceni.01 je prvo muzičko‐scensko delo u kome publika može da učestvuje, traje 22 minuta a donosi zvuke koji svakodnevno okružuju stanovnike Beograda. Koncept je definisan kao interaktivna scenska instalacija i ima za cilj da približi umetnost izvođenja publici tako što im pruža priliku da sami dožive nastup na sceni. Kao i do sada, svako izvođenje biće zabeleženo na video zapisu i dostupno da se naruči na sajtu Udruženja Zabuna: www.zabuna.org.rs.

U Zabuni na sceni snimci zvukova koji nas okružuju, zajedno sa zvucima instrumenata i scenskim pokretima, dočaravaju svakodnevni život u Beogradu. Svi elementi jednog običnog dana postaju glavni likovi ovih priča, njihovi zvuci su muzika, a pokreti ples. U toku trajanja predstave lica iz publike po sopstvenom nahođenju kroče na scenu i doprinese dočaravanju gradske vreve zvucima i pokretima. Svaki učesnik može da naruči video snimak svog nastupa, i sačuva za uspomenu.

Autor dela i koncepta je Maja Mitrović, kompozitor, izvođač i muzički pedagog iz Beograda. Njena muzika preispituje neke od osnovnih elemenata muzičke tradicije, prilagođavajući ovu umetnost savremenom društvu. Svoja istraživanja iznosi u doktorskoj disertaciji iz Kompozicije na londonskom univerzitetu Goldsmiths, usput drži prezentacije i predavanja o svojoj muzici.

Muzički sastav čine: Iva Despotović (klavir), Jelena Vujnović (flauta), Marko Mitrović (električna gitara), Mihailo Samoran (klarinet), Miloš Bosnić (kontrabas) i Rastko Popović (električna viola).

Udruženje Zabuna je neprofitabilno i nevladino udruženje, osnovano da bi podržalo stvaranje i razvoj savremene eksperimentalne muzike. U dugoročnom planu stoji formiranje centra sa bibliotekom i učionicama u kojima će svako moći da dođe do svih potrebnih informacija radi usavršavanja u ovoj umetnosti.

makonda-tracker