icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

uskoro

Egipatski umetnici u Beogradu i Novom Sadu: Plesna predstava "Plavi slon"

U petak, 27. jula na Velikoj sceni (18.30) Narodnog pozorišta u Beogradu gostovaće Egipatska opera iz Kaira sa plesnom predstavom „Plavi slon“.

foto: Promo
foto: Promo

Predstava "Plavi slon" je nastala 2014. godine i zasnovana na istoimenom romanu Ahmeda Murada koji je godinu dana nakon izlaska postao najprodavaniji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2013. godine. Roman je pun snova i vizija koje podstiču čitaoca da oslobodi maštu, da otkrije svoju istinu. Predstava traje 70 minuta.

 

foto: Promo


Egipatski moderni plesni teatar, osnovan 1993. godine u Egipatskoj operi iz Kaira, prvi je takve vrste u arapskom svetu i postigao je veliki uspeh u ispitivanju umetnosti u Egiptu, arapskoj i drugim civilizacijama. Ovaj plesni teatar, sa više od 26 nastupa i učešća na međunarodnim festivalima, predstavio se u mnogim evropskim zemljama, SAD, Kini, Koreji i arapskim zemljama, ali i na scenama najprestižnijih pozorišta i internacionalnih opera: Frankfurt Opera, Opera u Pekingu, Teatro Karinjano u Torinu...

Monadel Antar, mladi umetnik i koreograf, postao je umetnički direktor i koreograf kompanije. U skladu sa svojom novom vizijom i stilom, umetnička aktivnost kompanije se fokusira na različite žanrove evropskog modernog plesa i oslobađa se tradicionalnih pozorišnih stega radi postizanja međunarodnih modernih plesnih standarda.

foto: Promo


Predstava je deo programa "Mesec egipatske kulture" povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije obeležava se raznim kulturnim događajima i manifestacijama.

Ovu plesnu predstavu nakon Beograda videće publika u Novom Sadu i Nišu.