s kulturom

Upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Saviću uručen Orden italijanske zvezde

0

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić dobio je Orden italijanske zvezde u rangu viteza, a nagrađen je za lične zasluge na jačanju prijateljstva i saradnje Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti.

foto: Promo
foto: Promo

 

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo kazao je na svečanosti 12. jula u Ambasadi Italije u Beogradu da Savića smatra pre svega prijateljem i da je zato srećan i ponosan što upravo on može da mu preda Orden, koji je čelni čovek Nacionalnog teatra, kako je naglasio, zaista zaslužio.

 

U prisustvu članova Savićeve porodice, kolega, prijatelja i ličnosti iz javnog i kulturnog života, ambasador je dodao da se to priznanje dodeljuje onima koji imaju izuzetne zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje između Italije i drugih zemalja i u promovisanju veza sa Italijom.

 

- Zaista sam srećan što sam večeras domaćin ove jednostavne, ali veoma važne ceremonije. Svi znate da je saradnja u oblasti kulture, umetnosti i istraživanja jedan od stožera odličnih odnosa između Srbije i Italije. Saradnja je postala veoma intenzivna poslednjih godina zahvaljujući inicijativama koje promovišu institucije dve zemlje i delovanje pojedinaca koji su se u Srbiji istakli svojim doprinosom. Među njima je zasigurno i maestro Dejan Savić kome se danas dodeljuje Orden italijanske zvezde zbog njegovih zasluga na polju muzike i umetnosti, u promociji saradnje i prijateljskih odnosa sa Italijom, kazao je Lo Kašo.

 

On je naglasio da je Savić, kao upravnik Narodnog pozorišta, ne samo učvrstio saradnju sa mnogobrojnim operskim ustanovama u Italiji, nego je svojim zalaganjem omogućio i da se na repertoaru te Kuće nađu tradicionalne italijanske opere u izvođenju italijanskih umetnika.

 

dejna savić
dejna savićfoto: Promo

 

- Zahvaljujući zalaganju maestra Savića, danas italijanska operska dela, kao i kompozitori, solisti, reditelji i dirigenti iz Italije imaju primarnu ulogu u programu Narodnog pozorišta, a neretko su protagonisti gala večeri i najznačajnijih koncerata u sezoni, primetio je italijanski ambasador.

 

Prema njegovim rečima, Savićevi rezultati u muzici se upisuju u deo duge tradicije zalaganja kulturnih institucija i plodonosne saradnje između italijanskih i srpskih umetnika.

 

- U tom tako povoljnom kontekstu se dodatno jačaju institucionalni odnosi dve zemlje, dok prijateljstvo između Italije i Srbije nastavlja sa razvojem svog veoma aktivnog kulturnog profila. Predsednik Republike Italije Serđo Matarela dodelio je Dejanu Saviću titulu viteza Ordena italijanske zvezde zbog njegovih ličnih zasluga na jačanju prijateljskih odnosa između Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti i ja ću mu sada uručiti orden sa velikim zadovoljstvom, rekao je gospodin Karlo Lo Kašo.

 

Savić, pozdravljen burnim aplauzom prisutnih, prvo se obratio na italijanskom, a potom je na srpskom jeziku rekao da je Italija super sila na mnogim poljima, a naročito u oblasti kulture i umetnosti.

 

- I, ako neko, dobije priznanje na tom polju i to od predsednika Italije, gospodina Matarele, ona je to je zaista velika i značajna stvar. Kada je operska umetnost u pitanju, smatram da je sasvim prirodno i normalno da se naša pozorišta povezuju sa teatrima iz Italije, zemlje u kojoj je opera rođena, rekao je Savić i istakao da ovaj orden ne predstavlja priznanje samo za njega, već i za našu umetnost i našu kulturu.

makonda-tracker