od 7. jula u smederevu

Tetar u tvrđavi: Pozorišni spektakl koji ćete dugo pamtiti

0

Ljubitelji pozorišta i ovog leta će biti u prilici da uživaju u predstavama pod otvorenim nebom u Malom gradu Smederevske tvrđave u periodu od 7-11. jula, kada će se održati peti po redu pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“.

foto: Promo
foto: Promo

Ovogodišnji festival će otvoriti predstava „Dva mirisa ruže“ reditelja Slavenka Saletovića, a pisana po delu meksičkog pisca Emilia Karbaljida. Publika će imati priliku da uz pitak dijalog, humor i uz uzorno oslikavanje dva ženska karaktera, pogleda priču o ženama koje odlučuju da svoj život uzmu u svoje ruke. Važan element predstave je i muzika „mariača“ Orkestra Pozorišta na Terazijama.

 

Naredne večeri publika će moći da pogleda predstavu „Jazavac pred sudom“, po najpoznatijem delu Petra Kočića, u režiji Mihajla Laptočevića. Nakon predstave, kroz interakciju sa glumcima, posetioci će moći direktno da komuniciraju sa likovima i režiraju predstavu tako da menjaju tok radnje iste.

Naredne večeri, posetioci festivala će uživati u predstavi „Anika i njena vremena“, rađena u koprodukciji SNP-a i agencije „Beo Art“. Autorka teksta i rediteljka, Ana Đorđević, kroz likove Andrićevih dela, kao i kroz lik Anike, traži izlaz iz nametnutih obrazaca života koje društvo postavlja i bavi se pitanjem snage i uticaja želja i odluka pojedinaca.

 

Smederevska tvrđava će 10 jula ugostiti predstavu „I svaki put kao da je prvi“, rađenu u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i „Art teme“. Rađena po motivima iz dela Bore Stankovića, u režiji Jovane Tomić, predstava na duhovit, dirljiv i iskren način govori o muško-ženskim odnosima sa početka dvadesetog veka, i današnjim, aktuelnim problemima.

 

„Teatar u tvrđavi“ zatvara predstava „Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba“ reditelja Makisma Miloševića. Komad je rađen po tekstu Strahinje Madžarevića i postavlja pitanje patriotizma i odgovora na to šta je zapravo ljubav prema svojoj zemlji u situacijama kada je reprezentacija igrala ključne utakmice na svetskim prvenstvima u fudbalu.

 

foto: Promo

 

Ovogodišnji programski repertoar pod otvorenim nebom revijalnog je karaktera. Ulaznice za peti pozorišni festival u Smederevu prodaju se po ceni od 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za predstavu „Jazavac pred sudom“ za koju je ulaz slobodan. Karte se prodaju na bilet servisu Centra za kulturu Smederevo od 10 do 20 sati radnim danima, od 17 do 20 sati subotom i nedeljom, od 10 do 19 sati u periodu od 7. do 11. jula i na ulazu u Mali grad, dva sata pred početak predstave.

makonda-tracker