Premijera predstave Iz junačkog života građanstva

0
U petak 21. januara na Velikoj sceni Ljuba Tadić biće održana premijera predstave Iz junačkog života građanstva Karla Šternhajma u režiji Ive Milošević

U glumačkoj podeli su: Dragan Mićanović, Jelena Đokić, Predrag Ejdus, Nada Šargin, Anđelika Simić, Rada Đuričin, Marko Baćović, Nikola Vujović, Marinko Madžgalj i Bojan Lazarov. Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Leo Kulaš, a kompozitor Vladimir Pejković.

Karl Šternhajm (Carl Sternheim 1878 – 1942) je nemački ranoekspresionistički dramatičar i pripovedač. Pisao je drame, romane, kratke priče i eseje. Sarađivao je sa najznačajnijim predstavnicima ekspresionizma. Zajedno sa Francom Bejom pokrenuo je ekspresionistički časopis Hiperion kome je štampao prvo prozno delo Franca Kafke Razmatranje. Njegov bliski prijatelji bio je Frank Vedekind čija ćerka Paola je bila Karlova treća žena. Čuveni reditelj Maks Rajnhart postavljao je njegove najznačajnije drame u Deutsches Theater-u u Berlinu. Njegova dela su bila zabranjena za vreme nacizma u Nemačkoj. Šternhajmovi najuspeliji pozorišni komadi pripadaju ciklusu Iz junačkog života građanstva. Prvi komad iz ovog ciklusa – Gaće napisan je 1911. godine, Snob 1914, a 1913. tokom Prvog svetskog rata tj. 1915. Ovi komadi čine dramaturšku celinu predstave Iz junačkog života građanstva koja će biti prikazana na Velikoj sceni Ljuba Tadić. Sarkazam, koji se jasno vidi već u naslovu, pogađa sve slojeve nemačkog društva pre Prvog svetskog rata razotkrivajući lažni moral, karijerizam, idolatriju ugleda i pohlepu koja naciju neminovno vodi u rat. Za potrebe Jugoslovenskog dramskog pozorišta delo Karla Šternhajma je sa nemačkog preveo dramaturg i prevodilac Boško Milin. Ovo je prvo izvođenje nekog dela Karla Šternhajma na srpskom jeziku.

makonda-tracker