ZKM gostuje sa tri predstave u JDP-u

0
U petak 28. januara na sceni Bojan Stupica gostuje pozorište ZKM sa predstavom Generacija 91-95 reditelja Boruta Šeparovića, dan kasnije na Velikoj sceni Ljuba Tadić ZKM će izvesti predstavu Buđenje proljeća Franka Vedekinda u režiji Olivera Frljića, a 30. jan

Predstava Generacija 91-95. nastala je po motivima romana Jebo sad hiljadu dinara poznatog splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. Okosnica romana je apsurdna situacija koja nastaje susretom dve grupe prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO i Armije BiH, u leto 1993. negde u bosanskoj zabiti. Tragedija zabune neizbežna je Dežulovićeva je priča izmišljena, dok je istorijska činjenica u koju je smeštena, realna. Dvanaest mladića (izabranih na audiciji) u dobi od četrnaest do osamnaest godina preuzima na sebe biografije dvanaest Dežulovićevih likova i preko njih ulazi u ratnu hronologiju devedesetih i vreme koje je prethodilo devedesetim. 

Reditelj Oliver Frljić zatalasao je pozorišnu javnost od Rijeke, preko Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Subotice Novog Sada predstavama Turbo folk, Proklet bio izdajica svoje domovine, Buđenje proljeća, Kukavičluk, a prvi put gostuje u Beogradu. Predstava Buđenje proljeća je proglašena za najbolju na ovogodišnjem Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Predstava Garaža nastala je prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, koji je dobio epitet najšokantnijeg i najmučnijeg hrvatskog romana. Gladijatorske borbe, porodično nasilje, eksploatacija dece, socijalna zapuštenost – predstava koja udara pravo u stomak. Reditelj je Ivica Buljan.

makonda-tracker