veliki uspeh

Od Pešte preko Ljubljane i Pečuja, do Kazahstana i Kopra: Ujvideki Szinhaz osvaja publiku

0

"Grobnica za Borisa Davidoviča" Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, koju je inspirisan Kišovim delom, režirao Aleksandar Popovski, u zvaničnoj je selekciji POST-a, najvažnijeg pozorišnog festivala u susednoj Mađarskoj, ekvivalenta našeg Sterijinog pozorja.

Grobnica za Borisa  Davidoviča, pozorište Újvidéki Színház
Grobnica za Borisa Davidoviča, pozorište Újvidéki Színházfoto: Promo

Festival se održava od 6. do 16. juna u Pečuju. Novosadski ansambl predstavu izvodi 10. juna.

 

Nakon premijere, "Grobnica" je pozvana na niz festivala. Na nekima od njih je veća bila a neki joj tek predstoje... Nakon što je krajem aprila gostovala je na festivalu MITEM u Budimpešti, potom krajem maja na Drama festivalu u Ljubljani, nakon Pečuja putuje u daleki Kazahstan, u Astanu, gde će 15. juna biti izvedena na festivalu Samgau. Tokom leta ovaj neobični Kiš putuje još u Kišvardu (26. juna), na Festival vangraničnih mađarskih pozorišta i na koncu u Sloveniju – u Koper (3. jula), na tamošnji Letnji festival.

 

Grobnica za Borisa Davidoviča, Ujvideki Szinhaz
Grobnica za Borisa Davidoviča, Ujvideki Szinhazfoto: Promo

Novosadskog Kiša publika je veoma volela prošle sezone a i kritika mu je bila naklonjena. Jer, čista je to poezija uma. Duhovita, Oštra. Delikatna. Opominjuća. Koja se dugo pamti. Čuveni tekst dramatizovao je Erne Verebeš, dramaturg Nacionalnog pozorišta Mađarske, inače naš Senćanin. U predstavi igraju: Gabriela Crnković, Emina Elor, Agota Ferenc, Atila Giric, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Silvia Križan, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Gabor Pongo i Zoltan Širmer. Koreograf je Ista Stepanov, kompozitor Marjan Nećak scenograf sam reditelj, a kostimograf Snežana Pešić.

 

 

makonda-tracker