Nevidljivi u Delta Cityju

0
Interaktivna pozorišna predstava Nevidljivi, koja ukazuje na problem sa kojim se suočavaju pravno nevidljiva lica, premijerno je izvedena na centralnom atrijumu Delta Cityja
foto: promo
foto: promo

Pravno nevidljiva lica su svi stanovnici koji nisu upisani u matične knjige rođenih, odnosno oni koji nemaju lična dokumenta. Nizom interesantnih performansa glumci su pokušali da prikažu sve one teškoće na koje nevidljivi nailaze pri pokušaju da ostvare svoja osnovna ljudska prava. Poseban naglasak je stavljen na birokratske procedure koje često značajno usporavaju mogućnost pribavljanja osnovnih dokumenata, sticanje zdravstvene i socijalne zaštite i ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Svi ti problemi su multiplikovani kada su u pitanju lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih.

Najviše nevidljivih čine pripadnici RAE zajednice (Romi, Aškalije i Egipćani). Podaci govore da na teritoriji Republike Srbije živi oko 22 hiljade registrovanih pripadnika RAE zajednice, ali se pretpostavlja da je ta cifra znatno veća jer većina njih nema lična dokumenta.

Ova predstava je deo informativne kampanje koju sprovodi UNHCR (Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice) i Praxis, domaća nevladina organizacija koja radi na zaštiti, poboljšanju i promociji ljudskih prava izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po readmisiji iz Zapadne Evrope i pripadnika manjina RAE. Za realizaciju ove kampanje, odnosno predstave, zaduženo je Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine iz Niša.

makonda-tracker