ravnopravnost

O ženama koje previše vole... (FOTO)

0

Slobodna volja ume da zakomplikuje život.

foto: Ekvira Kakusi
foto: Ekvira Kakusi

Premijera predstave "Mikve" po tekstu Hadar Galron u režiji Katje Pegan, gošće iz Kopra, biće 24. maja u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz.

 

U predstavi igraju izuzetne glumice Novosadskog pozorišta: Silvija Križan, Emina Elor, Zia Figura, Judit Laslo, Livija Banka, Blanka Deneš, Gabriela Crnković i Lena Živanac.

 

foto: Ekvira Kakusi

“Mikve” govori o položaju udatih žena u jevrejskoj zajednici. Komad je nakon praizvedbe naišao na različite reakcije, od odobravanja, do negodovanja u ortodoksnijim krugovima. Mikve je, inače, mesto ritualnog kupanja/pročišćenja na kojem se žene sreću I govore o svojim tajnama… Kostimograf će biti Tatjana Radišić, kompozitor Mirko Vuksanović a scenograf Voranc Kumar.

 

- To je komad o ženama koje svoj strah drže duboko sakriven u ćutanju, strah koji pobeđuju kroz solidarnost i istinu, kad progovore o njemu. To je trenutak kada se oslobađaju i osećaja krivice koji ih izjeda, trenutak kojim, ujedno, najbolje pomažu i svojoj deci. „Mikve“ će biti predstava o ženama koje vole. Ponekad i previše, kaže rediteljka Katja Pega.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

foto: Ekvira Kakusi

 

Glumica Livija Banka, govoreći o ženi koju igra, kaže: 

 

- Da li se razlikujemo, ili smo ravnopravni? Imamo li prava, ili privilegije? Misiju, ili plemeniti poziv? Žene, muškarci, ili samo ljudska bića? Zašto se na svakih sto godina traži odgovor na ova pitanja? Da li su nam ruke vezane tradicijom? Da li smo zarobljeni u svojim verskim propisima? Zakonima? Staležima, kojima pripadamo? Pitanja. Pitanja. Pitanja. Mikve!!! Ženske sudbine. Ljubavi. Strahovi. Tajne. Borbe. Suze i krici. Pitanja. Pitanja. Pitanja. Još što godina? 

 

Glumica Emina Elor na istu temu nastavlja:

 

- Slobodna volja ume da zakomplikuje život. A ume i da oslobodi. U komadu vidimo žene robinje koje nisu svesne svojih rešetki. U stvari, nekome više a nekome manje odgovaraju sopstvene ćelije. 

 

Silvija Križan oduševljena je tekstom:

 

- Ovo je predivan tekst. Kako će to funcionisati na sceni - još uvek ne znam. Ali čitajući - to je istinsko pročišćenje.

 

foto: Ekvira Kakusi

Glumica Zia Figura igra najtragičniju heroinu u ovom komadu:

 

- Hedva je i žena naše današnjice. Ona je svaka od tih žena u crnim hronikama o kojima čitamo svakog dana. To je ona. Sve ih predstavlja. To je naša realnost, mnoge i dan danas treba da se suoče sa monstrumima u svojim domovima, a ne umeju, nemaju snage, nema pomoći da se izbave iz te situacije." Prva repriza je 28. maja.

makonda-tracker