Anton Bogov gostuje u baletu Žizela

0
U četvrtak 9. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta od 19:30 časova biće izveden balet Adolfa Adama Žizela, a u ulozi grofa Alberta gostuje prvak Baleta iz Maribora Anton Bogov koga je domaća publika već imala prilike da vidi

U naslovnoj ulozi nastupiće prvakinja Baleta Narodnog pozorišta Dalija Imanić, Tamara Ivanović, Igor Vološin, Ivana Kozomara. Učestvuje Orkestar Narodnog pozorišta pod rukovodstvom dirigenta Ane Zorane Brajović.

Anton Bogov je baletsko školovanje otpočeo u Alma-Ati u bivšem Sovjetskom Savezu 1985. godine. Nakon Međunarodnog baletskog takmičenja u Moskvi 1993. godine školovanje nastavlja u Nagoji u Japanu, gde dobija prvi profesionalni angažman. Od 1994. angažovan je kao prvak Nacionalnog baleta Slovenije u Mariboru. Kao redovan gost nastupa u Japanu, Ljubljani i Zagrebu i sa drugim velikim kompanijama:

Balet Atlanta – SAD, Nacionalni teatar iz Praga, Rumunski nacionalni balet, Opera iz Graca, Balet iz Tulona – Francuska, Tokijski balet, Kijevski balet itd. Nastupa na velikim Gala koncertima sa zvezdama: Roberto Bole i Irek Muhamedov, kao i sa partnerkama: Alina Kožokaru, Galina Stepanenko, Tatjana Borovik, Elena Filipjeva, Kumiko Oči, Monika Perego, Irena Pasarić. Ostvario je uspešno veliki broj glavnih uloga u klasičnom baletskom repertoaru: Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Don Kihot, Žizela, Uspavana lepotica, Bajadera, Uzaludna prdostrožnost, Silfida, Kopelija, Spartak, Pepeljuga, Korsar.

U modernom repertoaru ostvario je značajne uloge u baletima: Karmen, Pepeljuga, Grk Zorba, Frančeska da Rimini kao i u koreografijama Balanšina. Ovaj igrač precizne i veoma atraktivne baletske tehnike ostvario je i brojne nagrade i priznanja, među kojima su najznačajnije: zlatne medalje na medjunarodnim takmičenjima u Koreji 1995. i Sloveniji 1995. Srebrene medalje u Varni 1998. i Luksemburugu 1999, bronzane medalje u Nagoji 1999. i Šangaju 2000. godine.

makonda-tracker