Premijerno izvođenje U Edenu na Istoku na sceni Kult

0
U petak 3. decembra u 20 časova u UK Vuk Karadžić premijerno je izveden komad Borislava Pekića U Edenu na Istoku u režiji Marka Manojlovića, a uloge tumače Nebojša Milovanović i Pavle Pekić

Premijera predstave U Edenu na istoku, po tekstu Borislava Pekića, u režiji Marka Manojlovića premijerno je prikazana u okviru Belefa 5. avgusta 2007. Pekić je svoje delo napisao 1971. godine, a tada je premijerno izvedeno na sceni Ateljea 212.

U Edenu na Istoku je drama u kojoj je Borislav Pekić preneo svoja zapažanja o svetu u kome je živeo. To je, po rečima reditelja, svet u kojem živimo i mi, svet koji se deli na pobednike i gubitnike, na one koji su ugnjetavani i one koji ugnjetavaju, špijune i predmete špijuniranja, ili u modernom globalnom slengu achiever-e i ne achiever-e koji jedni bez drugih ne postoje. Komad se na maestralan način bavi kolektivnim paranojama, teorijama zavere, komšijskim špijunažama.

Dva lika - starog i novog - tumače Nebojša Milovanović i Pavle Pekić, bratanac legendarnog pisca. Naizgled međusobno potpuno različiti, u stvari, veoma su slični. To je, napominje Manojlović, susret dva junaka, jednom od njih je posao da dokaže krivicu a drugi je tu da bi bio kriv. Jedan goni nepostojeće neprijatelje, drugi od njih beži. Progonitelja i progonjenog Pekić povezuje u istu priču - optimističnu farsu u kojoj ne mogu da postoje jedan bez drugog.

Dva lika u jezgrovitoj priči predstavljaju čitav jedan sistem i svet u kome mnogi žive. Pekićeva glavna poruka i misao je da se čovek ne rađa zao, već ih takvim čini sistem.

Marko Manojlović je rođen 1982. godine u Beogradu, gde je na Fakultetu dramskih umetnosti apsolvent Pozorišne režije, u klasi profesora Slavenka Saletovića. Svoju debitantsku predstavu Smrt, po tekstu Vudija Alena, režirao je 2005. godine, na sceni Studio Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta. Usledila je predstava Klopka u Narodnom pozorištu u Somboru, Tri Praseta u pozorištu Boško Buha, Pokondirena Tikva Narodno pozorište Kikinda i Beogradsko dramsko pozorište, Bez maske Atelje 212.

makonda-tracker