Nebojša Dugalić i Pozorište Bora Stanković gostuju u Narodnom pozorištu

0
Monodrama Reči o svečoveku u tumačenju glumca Nebojše Dugalića biće izvedena u subotu 4. decembra u 20:30 časova na Sceni Raša Plaović, a 5. decembra u isto vreme gostovaće Pozorište Bora Stanković iz Vranja sa Čehovljevom dramom Paviljon br. 6 u Dugalićevoj d

Reči o svečoveku predstavljaju monodramsku adaptaciju istoimene zbirke alegoričnih pouka i zapisa vladike Nikolaja Velimirovića u kojima novi pravoslavni Zlatoust, u razuđenoj i raznovrsnoj narativnoj dramaturgiji, blistavoj jezgrovitosti svoje poetike i stila, blagovesti, opominje i podseća na naše zamrlo sećanje na Boga, bližnjeg i svekoliku tvar...

- U ovo vreme, koje, izgleda, ničim ne siromahuje tako kao ljubavlju, blagovest o Svečoveku vladike Nikolaja, deluje kao napoj žednome u pustinji. Reči o svečoveku su naše životvorno ogledanje u Bogu – navodi se, između ostalog, u programu ove monodrame.

Pored dramatizacije i režije, Dugalić u predstavi Paviljon br. 6, koja je na nedavno završenom festivalu Zlatni vitez u Moskvi nagrađena Zlatnim i Srebrnim vitezom, ima i glumački angažman. Priznati umetnik tumači lik Andreja Jefimiča Ragina, a u podeli su i Dragan Marjanović, Nenad Nedeljković, Dragan Stanković, Bojan Jovanović, Ljiljana Radivojević, Aleksandar Mihajlović, Dragoljub Jovanović, Dragan Živković, Ninoslav Trajković i Saša Stojković.

Samom Dugaliću dodeljene su još dve nagrade: Zlatni vitez za glavnu ulogu u ovoj predstavi i Nagrada za male teatarske forme, za monodramu Ispovest Dimitrija Karamazova.

Čehovljev Paviljon br.6 u režiji Nebojše Dugalića je četvrta predstava u istoriji srpskog pozorišta čije je izvođenje direktno prenošeno na jednom elektronskom mediju.

makonda-tracker