Predstava More/Žena u Dah teatru

0
U petak 3. decembra u DAH teatru u 20 časova biće održana srpska premijera Internacionalne koprodukcije Ane Furs, Maje Mitić i Antonele Diane pod nazivom More/Žena, a repriza je 4. decembra u 20 časova

Ova predstava koristi reč proba – na srpskom – okusiti , reč repetition – na francuskom  - ponavljati)  u njihovom bukvalnom značenju. Pred očima gledalaca, ovaj inače ličan proces, proba i repeticija glumice se ogoljuje i dok ona izgovara i ponavlja Ibzenov tekst, prelazi iz svesnog u nesvesno pripremajući se za ulogu.

More/Žena je projekat koji je započet kao ženska potraga za autentičnošću. Postavljaju se pitanja o prolaznosti i sećanju (ličnom i kolektivnom) i o trenutku kada se to izvodi, i kako. Predstava je inspirisana Ibzenovom dramom Gospa od mora ali poseduje i savremene uplive geopolitičkih konflikata i katastrofa. 

Ana Furs je režiser, dramaturg, pisac, profesor, dobitnica brojnih pozorišnih nagrada. Njene predstave su gostovale u Evropi, Americi, Aziji. Ana Furs je deo Pinterovog centra za performans i kreativno pisanje, Goldsmit univerziteta u Londonu, gostujući profesor na Prinstonu, SAD, program za pozorište i performans,  gostujući profesor na Akademiji za vizuelnu umetnost u Ljubljani.  Izdvajaju se sledeće predstave: Don Juan. Who? Mladinsko Gledalisce - Ljubljana, Glass Body performans se izvodi u Engleskoj, predstava Gorgeous je bila pet godina na repertoaru New Conservatory Theater, u San Francisku. Na Goldsmit univerzitetu Ana Furs je šef katedre MA Making in Performance koji privlači studente iz celog sveta, a deo je i mreže  The Directors Guild UK.

Maja Mitić je diplomirana glumica. Od 1983 -1991. radila je nekoliko pozorišnih predstava u beogradskim pozorištima (Narodno Pozorište - Orestija, Teatar poezije - Balada o I.G. Kovačiću, Pozorište na Terazijama Probudi se Kato, Dečiji KC -Baš Čelik, Pozorištance Puž -  Laza Materina maza itd.

Igrala je glavnu žensku uloga u filmu Šmeker 1985. godine i sporednu žensku ulogu u filmu Lager Nis 1990, a igrala je i u TV seriji Aleksa Šantić. U DAH Teatru je od osnivanja 1991. godine kao  glumica – deo umetničkog jezgra ove trupe, obavlja i funkciju direktorke produkcije ovog pozorišta. Aktivno se bavi  pedagoškim radom u zemlji i van nje – drži  radionice iz tehnike savremenog teatra, radionice glasa, predavanja. Aktivno učestvuje na seminarima, festivalima koje DAH Teatar već godinama organizuje u zemlji i van nje.

Antonela Dijana završila je scenografiju na Umetničkoj akademiji u Rimu. Od 1983. radi u pozorištima u Rimu a potom osniva OM Teatar u Danskoj gde radi scenografiju, grafički dizajn, dizajn svetla… Učestvovala je u brojnim pozorišnim produkcijama DAH Teatra, Odin teatra,  MusikdramatiskTeater and Vindenes Bro (Danska)…

Tokom janura 2011. gostuje u Libanu i Engleskoj, a tokom jeseni 2011. organizovana je turneja  u Velikoj Britaniji.

makonda-tracker