veliki dan za jugoslovensko dramsko pozorište

Delikatan i težak zadatak za najveće glumce današnjice: Kralj Betajnove - premijera predstave koja se ne propušta

0

Premijerom predstave "Kralj Betajnove" po delu Ivana Cankara u režiji
Milana Neškovića 3. aprila na sceni "Ljuba Tadić", Jugoslovensko dramsko pozorište obeležiće 70 godina od prve predstave, najavli je danas ekipa predstave na konferenciji za medije u JDP-u.

foto: Nenad Petrovic

U podeli istoimene predstave u režiji Bojana Stupice 3. aprila 1948. godine na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta između ostalih su se našli Milivoje Živanović, Marija Crnobori, Branko Pleša, Dubravka Perić...

 

foto: Nenad Petrovic


Pred publiku na sceni JDP-a 3. aprila 2018. godine izaći će ansambl glumaca na čelu sa Nenadom Jezdićem koji u predstavi tumači glavnu ulogu Jožefa Kantora.

 

Imao sam jako delikatan i težak zadatak. U prevodu ime Jožefa Kantora znači surova, ludačka ambicija koja ni meni ne nedostaje u životu. Životno iskustvo me naučilo da velike i divne ljude krase ambicije. Problem sa ambicijama lika koji tumačim je ta što on sebe smatra samozvanim kraljem. Jožef Kantor je izgubio princip u svojoj ambiciji" rekao Nenad Jezdić.

 

foto: Nenad Petrovic

On kaže da je Milan Nešković izuzetno ambiciozan reditelj čiju ambiciju prati ogroman rad iveruje da on postaje sve važnija rediteljska figura u pozorišnom životu Srbije.

 

"Čini mi se da ćemo vešto ispričati iskonsku pozorišnu, životnu i ljudsku priču o tome da bez obzira koliko je neko samozvani kralj, on takođe ima svoj emotivni život i ukoliko ga on napusti, njegovo je postojanje zaludno" kazao je Jezdić. Jezdić podseća na reči iz jednog komada Ace Popovića "Potreban mi je neko ko će mi reći koliko sam važan i našušan i potreban čak i onda kada mi svi ospore pravo na disanje". "Tako je i sa Jožefom Kantorom. Ljubav je smisao postojanja, a ja sam od ovog ansambla osetio ljubav. Drago mi je što sam posle dvadeset godina sa Vojinom Ćetkovićem. Iz ovog procesa izlazim sa velikom poukom kako se voli teatar, čemu nas je sve naučio Mihajlo Miša Janketić. Moj život je dragoceniji posle rada sa Mišom Janketićem na stvaranju ove predstave" kazao je Jezdić. I Reditelj predstave Milan Nešković je zadovoljan je zbog saradnje sa JDP i Gorčinom Stojanovićem. " Postoje velike i divne pozorišne predstave koje nas i ne tiču puno, ali siguran sam da će se ovaj komad ticati svakog ko ga bude pogledao.

 

Prvi put sam imao potpuno profesionalne uslove za rad jer se nisam bavio budžetom ili cenom šrafova" kazao je Nešković. Zadovoljstvo radom na ovoj predstavi deli i Mihajlo Janketić, ne samo zbog toga što je reč o proslavi 70. rođendana JDP- a,kako kaže, već i zbog toga što je doživeo da mladi daroviti reditel nudio veoma konstruktivan i interesantan proces stavaralaštva. "Imam
nadu da ćemo pored jubilaja imati pravo da slavimo i uspeh predstave"


kazao je Janketić. Osim Jezdića i Janketića u predstavi igraju Vojin Ćetković, Milena Živanović, Anđelka Simić, Nebojša Milovanović, Nikola Rakočević, Jasmina Avramović, Mina Obradović, Vičić Perović, Stefan Timotelj Kalezić i Đorđe Teodosić. Muziku je napisala Anja Đorđević, kostime kreirala Biljana Grgur, a scenografiju potpisala Vesna Popović.

makonda-tracker