Radmila Živković u predstavi Miholjsko leto

Prva dramska premijera Opere i Teatra Madlenianum u sezoni 2010/2011 biće predstava Miholjsko leto u kojoj igraju i Radmila Živković i Isidora Minić, a premijera, prva i druga repriza planirane su za 25, 26. i 27. decembar
0
1 / 3

Miholjsko leto je adaptacija briljantne drame Mesec dana na selu I.S.Turgenjeva koja se igra na scenama širom sveta, a u teatru Madlenijanum biće igrana kao romantična komedija. Tipično ruska romantična priča u kojoj u letnjikovcu bogatog Arkadija Islajeva (Janoš Tot), osim njegove žene Natalije (Isidora Minić), majke Ane (Radmila Živković), dva ljubavnika njegove žene (Nebojša Dugalić i Radovan Vujović), prijatelja, poznanika i podanika, susrećemo i ljubav u svim njenim oblicima. Turgenjev otvara pitanja o smislu ljubavi, umetnosti, religije... Ukratko, svega onoga što bitno određuje egzistenciju njegovih likova, ali i egzistenciju onih koji ih posmatraju iz zamračenog gledališta.

U Miholjskom letu bol i suze kontrapunktiraju zadovoljstvo i smeh. To je prva drama ruskog pozorišta koja nudi psihološki uvid u likove i upravo taj  kvalitet je privukao Stanislavskog (on je igrao ulogu Rakitina, koga tumači Nebojša Dugalić). Stanislavski i MHAT su po ovom tekstu napravili predstavu koja je ušla u istoriju svetskog pozorišta. Pored Stanislavskog, komad je bio inspirativan i za A.Čehova i pod njegovim uticajem su nastale Čehovljeve antologijske drame (Galeb, Tri sestre, Višnjik…). Po ovom komadu je igrana i čuvena predstava JDP-a sa Nevenkom Urbanovom i Matom Miloševićem.

Egon Savin u ovoj predstavi potpisuje adaptaciju i režiju. Za prve saradnike odabrao je scenografkinju Vesnu Štrbac i kostimografkinju Lanu Cvijanović.

Istovremeno tužne i smešne, slojevito i savremeno oblikovane likove u Miholjskom letu tumačiće Isidora Minić, Nebojša Dugalić, Radmila Živković, Janoš Tot, Radovan Vujović, Jelena Petrović, Nadežda Sekulić…

makonda-tracker