13. februara

Prava poslastica za ljubitelje pozorišta: Čas anatomije na Velikoj sceni nacionalnog teatra

0

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovaće 13. februara u 19:30 sati na Velikoj sceni sa autorskim projektom Andraša Urbana "Čas anatomije", nastalog po motivima istoimenog čuvenog polemičkog dela Danila Kiša.

foto: Youtube Screenshoot
foto: Youtube Screenshoot

Polazeći od motiva Kišovog "Časa anatomije", Urban nastoji da oblikuje snažnu kritičku perspektivu modernih vremena.

 

Osim motiva iz tog dela, on koristi i pojedine motive iz slavne Kišove novelističke knjige "Grobnica za Borisa Davidoviča", kao i stihove čiji su autori Danilo Kiš i Šandor Petefi, pri čemu Petefijeve stihove koristi u Kišovom prevodu.

 

U podeli su Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić. U predstavi učestvuju i muzičari Aleksandra Lazin (violončelo), Milena Milovanović (klavir) i Ištvan Čik (bubnjevi).

 

"Čas anatomije", napisan u prvoj polovini 1977. godine, odavno je, u kritici i kulturi, prepoznat kao jedna od ključnih knjiga moderne srpske književnosti i kao jedna od najvažnijih polemičkih knjiga u istoriji srpske književnosti. Predstava je premijerno izvedena 17. februara prošle godine na Sceni "Pera Dobrinović".

makonda-tracker