Velika scena Opere i teatra Madlenianum

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta DON ĐOVANI

0

Sreda, 31. januar 2018. u 19.30 časova

foto: Promo
foto: Promo

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, na našu scenu prvi put smo postavili svetski poznati naslov – Mocartovu operu Don Đovani, jedno od najzrelijih dela iz poslednjeg opusa velikog majstora muzike. Poseban kuriozitet ove produkcije je i činjenica da je ona rezultat saradnje sa Narodnim pozorištem u Beogradu i to je prva koprodukcija jedina dva operska teatra u glavnom gradu.

 

foto: Promo

Ova opera predstavlja malo muzičko savršenstvo u svom zadivljujućem
muzičkom sklopu; balansu između arija i dueta, upotrebi solo instrumenata,
promenama tempa. Kao dramma giocoso opera Don Đovani je jedinstvena mešavina komičnog i tragičnog. Mocart je maestralno predstavio život sam kroz kompleksan lik glavnog junaka i njegovog vernog pratioca Leporela. U ovom izvođenju naslovna uloga je poverena baritonu Vladimiru Andriću, a njegovog slugu igra Dragoljub Bajić. Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti – ne samo tekstualnih, nego i muzičkih.
Ona se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom, u tumačenju Snežane Savičić Sekulić, Aleksandre Stamenković Garsija i Nevene Matić.

Radnja opere je smeštena u teatru. Don Đovani je predstavljen kao lucidan,
fascinantan i šarmantan reditelj, koji zabavu pronalazi u dominaciji nad tuđim umovima. Jedna od posledica ove „okrutne igre“ je da kod svojih žrtava Don Đovani stvara strašnu i nezdravu, čak i morbidnu, zavisnost od sebe samog. On im postaje potreba, poput droge, a oni postaju osuđeni na to da ga svuda prate. Don Đovani je savršen izraz „teatarskog demona“, vrste harizmatičnog (možda i natprirodnog...) velikog reditelja, koji bira osobe kojima daje priliku da budu „neko“, da bi izrazio sebe van okvira, da bi se osećao jedinstvenim.

 

U ovoj prvoj koprodukciji privatnog i državnog teatra na našim prostorima, na sceni Madlenianuma pojaviće se solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu. Autorsku ekipu čine gosti iz Italije: dirigent Marko Boemi, reditelj Alberto Triola, scenograf Ticijano Santi, dok je kostimograf Katarina Grčić Nikolić. Predstavu u sredu diriguje gost iz Italije, dirigent Fabricio Da Ros.

 

Don Đovani .............................. Vladimir Andrić

Komendatore ........................... Aleksandar Manevski

Dona Ana, njegova kći ............ Snežana Savičić Sekulić

Don Otavio, njen verenik ........ Marko Živković

Dona Elvira, dama iz Bugosa... Aleksandra Stamenković Garsija

Leporelo, sluga Don Đovanija.. Dragoljub Bajić

Mazeto, mladi seljak.................. Marko Pantelić

Cerlina, njegova nevesta........... Nevena Matić

makonda-tracker