Tradicionalno

Novogodišnji operski gala koncert u Narodnom pozorištu

0

U subotu, 13. januara u 20.00 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće, održan tradicionalni NOVOGODIŠNjI OPERSKI GALA KONCERT .

foto: Promo
foto: Promo

Orkestrom diriguju Ana Zorana Brajović, Đorđe Stanković, Zorica Mitev Vojnović, Dejan Savić i Dijana Cvetković.

Reditelji Ivana Dragutinović Maričić.

Bariton Venceslav Anastasov, sopran Silvana Froli i violinistkinja Abigaila Voština specijalni su gosti ovogodišnjeg gala koncerta.

Na programu su arije, dueti, kvarteti, horsa izvođenja iz poznatih opera Đ.Verdija, Ž.Bizea,Đ.Rosinija, G.Donicetija, Đ.Pučinija, V.A.Mocarta, R.Vagnera, F.Čilee, P.Maskanjija, V.Belinija…

Učestvuju Solisti, Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovaj tradicionalni novogodišnji koncert održava se od 1993. godine.

ABIGEJLA VOŠTINA (ABIGEILA VOSHTINA)
Abigejla Voština je rođena 1974. godine u Tirani. Već sa šest godina je počela da uči violinu u Umetničkoj školi „Jordan Misja“, gde je diplomirala 1992. god. Studije je nastavila na Muzičkoj akademiji „Kiđana“ u Sijeni, gde je nakon tri godine i diplomirala sa počastima, a zatim je usavršavanje nastavila u Muzičkoj školi „Fjesole“ i u Blumingtonu (SAD), na Univerzitetu u Indijani kod Franka Gulija. Nakon završetka studija na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Milanu, diplomirala je i na Konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu 2000. godine. Njena karijera je od samog početka bila uspešna, a kao violinista i koncertmajstor je sarađivala sa istaknutim italijanskim i evropskim orkestrima, kao što su: Filharmonijski orkestar La skale, Simfonijski orkestar „Verdi“, Orkestar „Toskanini“, Simfonijski orkestar Tenerifa, Solisti Venetija, Orkestar Vale iz Barselone... Sarađivala je i sa poznatim dirigentima kao što su: R. Muti, R. Kali, L. Mazel, G. Pretr, K. Masur, M. Rostropovič, itd. Od decembra 2013, Voština je umetnički direktor Opere i Filharmonije u Nacionalnom operskom i baletskom teatru.

 

foto: Promo


SILVANA FROLI (SILVANA FROLI)
Silvana Froli je rano počela da uči pevanje i to uz umetnike kao što su Katja Ričareli, Paolo Vošington i Suzana Rigaci. Priroda joj je podarila glas soprana, a ona je svoje vokalno usavršavanje bazirala na sistematskom izučavanju, istraživanju i usvajanju dragocenih saveta od proslavljenih operskih umetnika. Silvana je solista u Teatru „Muhamed V“ u Rabatu i u Operi u Damasku, gde nastupa sa Filharmonijskim orkestrom Sirije, pod pokroviteljstvom italijanskog Ministarstva inostranih poslova i Italijanske ambasade u Damasku. Na festivalu „Pučini“ u Italiji nastupala je kao solista na nekoliko koncerata, a osim Italije nastupa u izvođenjima opera i u inostranstvu (Belgija, Nemačka, Norveška, Sirija, Maroko, Engleska i Španija). Tumači ulogu Toske u ekskluzivnoj produkciji, u režiji Anđela Sale, urađenoj u saradnji Akademije Teatra la Skala i Teatrina Vjetrijano, uz Erosa Panjija. Tumači Ćo Ćo San u operi Madam Baterflaj, zajedničkoj produkciji Akademije Teatra la Skala i Akademije festivala „Pučini“. Njen repertoar obuhvata sledeće uloge: Mimi, Toska, Madam Baterflaj, Santuca, Turandot, Izabela, Amelija (Bal pod maskama), Aida, Silvija (Zaneta), Madalena de Koanji (Andre Šenije).

 

foto: Promo


VENCESLAV ANASTASOV (VENTSESLAV ANASTASOV)
Venceslav Anastasov je rođen u Rusu (Bugarska). Pripada porodici proslavljenih operskih pevača u Bugarskoj, predstavnik je već treće generacije operskih pevača svoje porodice. Muzičke studije je započeo veoma rano, u početku je učio klavir i klasičnu gitaru, nakon čega je počeo da uči pevanje kod Georgija Deliganeva. Preselio se u Sofiju 1990. godine, gde je studirao kod Asena Slimskog na Muzičkoj akademiji, a diplomirao je sa pohvalama 1996. Nakon svog debija, 1995. godine, kada je s velikim uspehom nastupio kao Figaro u Seviljskom berberinu, odmah je angažovan kao solista u Operi u Rusu, gde peva sledeće uloge: Belkor (Ljubavni napitak), Marčelo i Šonar (Boemi), Šarples (Madam Baterflaj), Zurga (Lovci na bisere), doktor Malatesta (Don Paskvale) i druge. Nakon uspeha u ovim ulogama na matičnoj sceni, pevao ih je prilikom gostovanja u Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i Engleskoj.

 

 

makonda-tracker