jubilej

Omiljeni glumci u kultnom komadu: 50 izvođenje predstave "Mrešćenje šarana"

0

Pedeseto izvođenje predstave "Mrešćenje šarana" u Ateljeu 212 održaće se

12. januar u 20h, na sceni "Mira Trailović".

foto: Igor Mandić
foto: Igor Mandić

 

Pre 52 godine, 30. decembra 1964, izvođenjem farse “Ljubinko i Desanka” u režiji Radeta Markovića, na sceni Ateljea 212 započeo je svoj pozorišni rad i život Aleksandar Popović, jedan od najoriginalnijih i najsmelijih autora srpske dramske književnosti i najveći modernista i revolucionar srpske posleratne drame.

 

“Mrešćenje šarana” u režiji Milana Neškovića, komada kojim je konačno skinut tabu sa teme Inforbiroa i Golog otoka, u kome su duhovito prikazani izuzetno okrutni odnosi i surova borba za vlast između ljudi koji su jedni drugima bliski i jedni drugima mnogo znače.

 

foto: Igor Mandić

“Mrešćenje šarana” je uzbudljiva, životna priča o tome kako na malog prosečnog čoveka utiču rat, smene vlasti i politički režimi, partijska načela i ideologije. Aleksandar Popović govori o iskonskom nemoralu, ideološkoj zaslepljenosti, iskrivljenom i lažnom patriotizmu i nedoslednoj prilagodljivosti svojih junaka.

 

U predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Hristina Popović, Viktor Savić, Ivan Jevtović, Nemanja Oliverić, Dubravka Mijatović, Nenad Jezdić i Dragana Đukić.

 

Autor scenografije je Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, a kompozitor je Vladimir Pejković.

 

 

makonda-tracker