Svetozar Cvetković i Konstantin Kostjukov u Kejdžovom muzičkom cirkusu

0
Na otvaranju 19. Međunarodne tribine kompozitora u petak 19. novembra u 20 časova u Bitef teatru premijerno će biti izveden Kejdžov muzički cirkus – Kuća puna muzike

Kejdžov muzički cirkus je multumedijalno izvođenje inspirisano muzikom kultnog američkog kompozitora Džona Kejdža i njegovim pristupom komponovanju, teatru, pogledima na umetnost i odnosom prema životu. Ono predstavlja kreativnu montažu odabranih segmenata iz njegovog celokupnog stvaralaštva kao kompozitora, filozofa, pesnika, vizuelnog umetnika i humaniste. Idejni tvorci projekta su: Skot Filding iz SAD ( režija) i Nada Kolundžija (klavir i muzička režija), a u Kejdžovom muzičkom cirkusu učestvuju: Svetozar Cvetković u liku Džona Kejdža, Konstantin Kostjukov (ples), Katarina Joavnović (sopran), Aleksandar Benčić (trombon), Lazar Čolović (udaraljke), Lazar Stojković, Branislava Savić i Miona Backović.

Džon Kejdž bio je vodeća ličnost u razvoju posleratne moderne umetnosti, a danas njegovo ime predstavlja sinonim za avangardu. Njegovi provokativni pogledi na muziku, život i prirodu i prepiska sa vodećim ličnostima iz sveta muzike, su izvori na kojima nastaje ovaj projekat.

Pored dela Džona Kejdža, sastavni deo projekta su i nove kompozicije srpskih autora Katarine Miljković i Miroslava Miše Savića, koji su, upoznati sa konceptom projekta, odredili svoju ulogu u njemu.

makonda-tracker