Beogradski festival igre koproducent predstave Vejna Mekgregora

0
Beogradski festival igre je koproducent nove predstave londonske kompanije Wayne McGregor Random Dance pod nazivom F.A.R. čija se premijera očekuje 17. novembra u pozorištu Sadlers Vels u Londonu

Izazvana revolucionalnom knjigom Roja Potera Pohota u doba razuma, postavka F.A.R. prikazuje zapitano telo. Prelazeći velike razdaljine između vremena i prostora, potrebe i želje, razuma i duše, F.A.R. ponire pravo u zagonetku utelovljenja, za sada, toliko nedostižnu.

Domaća publika biće u prilici da pogleda isti naslov u okviru 8. Beogradskog festivala igre, koji će se održati od 3. do 18. aprila sledeće godine, kada će predstava F.A.R. gostovati u beogradskoj Operi Madlenianum i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Po proceni trupe, do dolaska u Srbiju, novu produkciju ove prestižne plesne kompanije, videće 27.000 ljudi na 3 kontinenta.

Stalni koreograf Londonskog Kraljevskog baleta, prvi i jedini koji je ikada pristigao u ovu kompaniju iz sveta savremene igre, višestruko nagrađivani Vejn Mekgregor, jedan je od najzanimljivijih plesnih stvaralaca, poznat po svojoj psihoanalizi koreografije i krčenju puteva između igre, filma, muzike, vizuelnih umetnosti, tehnologije i nauke.

Rođen u Stokportu 1970 godine, MekGregor je izučavao igru na Univerzitetskom koledžu Breton Hola i u školi Hoze Limona u Njujorku. 1992 godine, osniva svoju kompaniju Random Dance (koja je nedavno promenila naziv u Wayne McGregor|Random Dance), i iste godine dobija dobija angažman koreografa u londonskom teatru The Place. Kompanija je delovala kao jedna od mnogih manjih trupa na britanskoj plesnoj sceni, da bi se neočekivano nametnula tokom devedesetih godina. Uspeh je stigao zahvaljujući posebnosti MekGregorovog rada, koji se ogleda u karakterističnom i jedinstvenom kvalitetu njegovog plesnog rečnika, neraskidivo povezanog sa savremenom tehnologijom. MekGregor je počeo da koristi kompjuter u svojoj sedmoj godini, tako da je bilo logično da unese sajber svet u svoj koreografski rad. Njegovi eksperimenti zavredeli su mnogobrojne nominacije i nagrade, među kojima se izdvajaju Stipendija britanske Umetničke fondacije (1998), dve Time Out nagrade za izvanredno dostignuće (2001, 2003), dve nagrade Lorens Olivije (2004, 2007), Nacionalna plesna nagrada kritike za najbolju modernu koreografiju (2007) i najbolju klasičnu koreografiju (2008).

Random je od 2002 godine stalna kompanija londonskog teatra Sadlers Vels, dok su MekGregorovi naslovi postali deo repertoara Baleta pariske Opere, kompanije Rambert, Baleta milanske Skale, Holandskog plesnog teatra, Štutgart baleta, Engleskog nacionalnog baleta, San Francisko baleta, Australijskog baleta, New York City baleta, Boljšoj baleta i Londonskog Kraljevskog baleta.

Njegov televizijski i filmski opus je takođe bogat, a uključuje i poznati naslov iz produkcije Warner Bros-a, Hari Poter i vatreni pehar.

makonda-tracker