U Rimu

Obeležavanje 50 godina Bitefa na Pri Europa

0

U Rimu će se od 12. do 17. decembra 2017. godine održati dodela evropskih pozorišnih nagrada, "Pri Europa". Radi se o najvećoj evropskoj pozorišnoj nagradi, koju mnogi nazivaju pozorišnim Oskarom.

foto: Promo
foto: Promo

Sam događaj nije samo svečana dodela nagrada, već jednonedeljni festival na kom se predstavljaju laureati, svojim predstavama, ali i razgovorima koji se vode o njihovom delu. Ove godine festival i završna ceremonija će biti spektakularniji nego ikada, i to ne samo zato što se po prvi put odvijaju u Rimu, već i zato što se slavi trideset godina od osnivanja Premija.

 

Nagrada se dodeljuje u dve kategorije, Gran pri (nagrada za životno delo) i Pozorišna realnost, za one umetnike i trupe koji danas stvaraju najvitalniji evropski i svetski teatar, dok se nekada dodeljuje i Specijalno priznanje. Dosadašnji dobitnici Gran prija su, između ostalih: Piter Bruk, Đorđo Streler, Hajner Miler, Bob Vilson, Pina Bauš i Harold Pinter.

 

Ove godine, Gran Pri će dobiti dvoje glumaca, Izabel Iper i Džeremi Ajrons. Među dobitnicima nagrade Pozorišna realnost su Kiril Serebrenikov (Rusija), Jael Ronen (Nemačka/Izrael), Jernej Lorenci (Slovenija), Alesando Skajroni (Italija), Suzan Kenedi (Holandija/Nemačka) i Teatar No99 (Estonija).

Srbija je, kroz istoriju, imala značajnu zastupljenost na dodeli nagrada, na različite načine.

 

Dobitnici nagrade Pozorišna relnost su Biljana Srbljanović i Jožef Nađ. Važno je istaći i činjenicu da je 1999. godine Bitef festival dobio Specijalno priznanje Premio Europe, zahvaljujući istorijskom doprinosu na rušenju podela između kultura, te tako postao jedini pozorišni festival koji je ikada dobio ovu nagradu. Takođe, veza sa Bitefom je i ta da je Jovan Ćirilov bio član žirija 6. i 7. izdanja Premija, dok je ove godine to umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

 

Zahvaljujući svemu tome, u godini kada se slavi 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma koji označava početak izgradnje Evropske unije i 30 godina od pokretanja Premio Europe, u palati Venecija, 13. decembra, o Bitefu će govoriti poznavaoci i prijatelji festivala iz različitih generacija i iz različitih kultura: francuski kritičar i teatrolog rumunskog porekla, predsednik žirija Premija, Žorž Bani, doskorašnji direktor Nacionalnog pozorišta Južne Koreje i počasni predsednik Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, Jun-Čeol Kim, vodeća ruska kritičarka, selektorka nekoliko evropskih festivala, Marina Davidova i Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, dok će razgovor voditi dramaturg festivala, Filip Vujošević.

 

Na panel diskusiji koja će predstavljati idealnu priliku za dalje promovisanje Bitefa kao jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih festivala, govoriće se o prošlosti i značaju za evropski i svetski teatar, ali će se ekskluzivno predstaviti i planovi za 52. Bitef.

makonda-tracker