ne propustite

Zrenjanin u Beogradu: Predstava koja pogađa pravo u suštinu (FOTO)

0

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, gostovaće 12. decembra sa dramom „Zrenjanin“, po tekstu Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića.

foto: Promo
foto: Promo

Predstava počinje u 21 čas i igra se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Reč je o predstavi, premijerno izvedenoj 25. maja ove godine, koja za predmet uzima događaje iz nedavne prošlosti, ali i naše sadašnjosti.

Vreme privatizacija poharalo je zemlju gore i perfidnije nego ratovi, i bogate industrijske gradove pretvorilo u olupine, ljušture na izdisaju, prazne karoserije na točkovima. Fabrike koje su hranile stotine hiljada porodica prepuštene su najstrašnijem dozvoljenom lopovluku i devastaciji. Sve ono što smo dobili u nasleđe od Očeva koji su gradili zemlju survano je u blato, pogaženo, ispljuvano, poniženo, išibano. Ostale su puste hale, pogoni, zarđale kapije da svedoče o slavnoj prošlosti i nama koji nismo znali da njene tekovine prihvatimo i nosimo. U toj pustoši sada se rađa klica pobune. Jer, pitamo se, treba li ne dirati nepravedni sistem i poredak ako ne vidimo drugi put i ako više ne možemo bez onih koji se na naš račun silno bogate, ali nam barem ponekad dobace našu odavno zarađenu koricu hleba“, kaže Liješević i ističe da ova predstava, zapravo, pokušava da shvati šta nam se to dogodilo i kako da sadašnjost ne prihvatimo kao sudbinu.


Uloge tumače Dejan Karlečik (Zrenjanin), Milan Kolak (Koča), Jovan Torački (Mini), Edit Tot Miškeljin (Eva), Sanja Radišić(Mala), Stefan Juanin (Roki) i Miljan Vuković (Radnik obezbeđenja).


Scenograf je Vladimir Savić, kostimograf Drina Krlić, a kompozitor Jelena Popržan.

makonda-tracker