Ne propustite

“Florentinski šešir” u Buhi: Lud, brz i urnebesan vodvilj, s pevanjem i pucanjem

0

Pozorište “Boško Buha” premijerno izvodi 9. i 10. decembra komad “Florentinski šešir” Ežena Labiša, u režiji Darijana Mihajlovića, a veliki ansambl predvode Dejan Lutkić i Goran Jevtić

foto: Vladimir Jablanov
foto: Vladimir Jablanov

Reditelj Darijan Mihajlović predstavu je posvetio svom profesoru Ljubomiru Muciju Draškiću koji je bio jedan od majstora žanra.

 

Draškić je to najbolje radio na ovim prostorima i meni je kao njegovom studentu ostalo kao zalog da treba nekada i ja da uradim neki vodvilj, a onda sam uzeo ovaj sa velikim V. "Florentinski šešir" ima sve tipične odlike vodvilja: šampanjac, ljubavni zaplet, konja koji je pojeo šešir, poteru za nečim naizgled trivijalnim, što napravi veliku lavinu kasnije - kaže Mihajlović.

 

foto: Vladimir Jablanov

Ovaj vodvilj je velika ansambl predstava sa više od 25 izvođača: glavne uloge igraju Dejan Lutkić i Goran Jevtić, a u ansamblu su i Zoran Cvijanović, Katarina Gojković, Uroš Jovčić, Lena Bogdanović, Teodora Ristovski, Aleksandar Radojičić...

 

foto: Vladimir Jablanov

Najveći kvalitet i lepota ovog komada je što svaki lik nosi po jednu svoju opsesiju i po svaku cenu želi da je ispuni. Lik koji igra Dejan mora da se izbori sa svima nama, sa svim našim opsesijama i ludilima u jednom tempu i brzini koji vodvilj mora da ima. Ovo je na liniji repertoarske politike Večernje scene ‘Buha’ još jedna stvarno velika komedija, ogromna predstava sa pevanjem, igranjem, pucanjem, plakanjem i smejanjem. To je u najlepšem smislu jedna bulevarska komedija, poput onoga što imate na Vest Endu”, kaže Goran Jevtić.

 

foto: Vladimir Jablanov

Praizvedba “Florentinskog šešira” 1851. godine postigla je veliki uspeh, usledila su mnogobrojna izvođenja u različitim francuskim pozorištima, a zatim i u svetu, a jednu postavku je čak režirao Orson Vels. Bilo je i više filmskih verzija.

 

foto: Vladimir Jablanov

U Srbiji je prvi put igran još 1870. godine u Narodnom, a potom i u drugim pozorištima. Pamte se režije Mate Miloševića, Soje Jovanović, kao i Ljubomira Draškića početkom 90-ih u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

 

foto: Vladimir Jablanov

Kompozitor ove predstave je Aleksandar Lokner, koreograf Nebojša Gromilić, scenografiju je kreirao Aljoša Spajić, a kostime Ivana Vasić.

 

Prve reprize najavljene su za 13. i 17. decembar.


 

makonda-tracker