08. decembra u 20h

Premijera predstave za decu „Mobi Dik“ u Malom pozorištu Duško Radović

0

 

U Malom pozorištu „Duško Radović“ u petak 8. decembra u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava za decu koja je nastala prema po motivima romana Hermana Melvila „Mobi Dik“ po tekstu Dimitrija Kokanova u režiji Snežane Trišić.

foto: N.Kukolj
foto: N.Kukolj

Mobi Dik je u putopisima moreplovaca ostao zabeležen kao najveći, najstrašniji i najopasniji kit svih vremena. Herman Melvil je 1851. godine napisao roman u kome potera kapetana Ahaba i ostalih moreplovaca sa broda Pikvod za Mobi Dikom prerasta u epsku pustolovinu. U našoj predstavi glavni lik je devojčica Rejčel, koja se usudila da Mobi Dika sagleda na drugačiji način.

 

U dramatizaciji se pošlo se od činjenice da originalni tekst nema ženske junake, pa je donesena odluka da protogonistkinja bude devojčica iz sadašnjosti koja kroz svet snova putuje u prošlost gde se suočava sa narativom Mobi Dika. Ovaj narativ je takođe adaptiran tretirajući teme odnosa čoveka i prirode, tj. pomirenja čoveka sa prirodom.

 

Mobi Dik je u ovom svom adaptiranom obliku priča o avanturi koja spaja svet realnosti i fantazije, a ta avanutura je ustvari put koji dete prolazi kako bi se suočilo i oslobodilo svojih strahova. Ovo putovanje je ispunjeno temama odnosa čoveka i prirode, odnosno čoveka i životinja.

 

Scenografiju je radila Ljubica Milanović, kostim Milica Grbić-Komazec, muziku Srđan Marković a scenski pokret Damjan Kecojević.

 

U predstavi igraju Jovana Gavrilović, Dušica Sinobad, Damjan Kecojević, Jelena Ćuruvija Đurica, Miloš Anđelković, Saša Kuzmanović i Filip Hajduković.

 

Prvu reprizu predstave „Mobi Dik“ publika će imati priliku da pogleda u subotu 09. decembra u 17 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“.

makonda-tracker