u režiji Milana Neškovića

Gostovanje Narodnog pozorišta Sombor: Predstava "Maestro” 4. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

0

Somborsko Narodno pozorište gostovaće 4. decembra (19,30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom “Maestro”, prema tekstu Milivoja Mlađenovića, u režiji Milana Neškovića.

foto: promo
foto: promo

Komad, koji je premijerno izveden 10. marta ove godine, posvećen je jednom od najpoznatijih somborskih slikara Milanu Konjoviću, koga tumači Saša Torlaković.

 

U podeli su i Bogomir Đorđević, Ivana V. Jovanović, Marko Marković, Srđan Aleksić, Biljana Keskenović, Vanja Nenadić i Grigorije Jakšić.

 

- Iako se ova predstava bavi likom i delom, lokalno ali i globalno značajnog, slikara Milana Konjovića, nastojao sam da ona bude tačnija i doslednija u emociji i umetničkom izrazu, nego da slepo prati faktografiju. Od pozorišne scene smo napravili prostor sećanja u kome se vreme i događaji sažimaju u niz snoviđenskih scena koje prate logiku unutrašnje borbe glavnog junaka. U njima se umetnik suočava sa sopstvenim egom, odlukama koje je doneo, i odnosom spram najbližih ljudi u svojoj okolini - kaže reditelj Nešković.

 

Prema njegovim rečima, na taj način, ne priča se samo priča o Milanu Konjoviću, već se dolazi do univerzalne priče koja analizira odnos umetnika i vremena u kome živi.

 

- Ipak, najvažnija i noseća tema ove predstave je odnos umetnika spram smrti. Da li je umetnost veća od života ili je život kao takav najneuhvatljivije i najznačajnije umetničko delo od svih? I ko ga na kraju potpisuje - život, smrt ili umetnik? - dodaje Nešković.

makonda-tracker